- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден прети кинеском председнику: Ако кршите санкције Русији, направићете грешку

© AP Photo / Alex BrandonАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је кинеском председнику Си Ђинпингу рекао да постоји ризик од прекида америчких и других инвестиција у Кини уколико Пекинг прекрши санкције Русији.
„Позвао сам председника Сија и рекао му: ‘Ако мислите да ће Американци и други наставити да улажу у Кину, с обзиром на ваше кршење санкција уведених Русији, мислим да правите огромну грешку, али одлука је ваша’“, испричао је Бајден у интервјуу за „Си-Би-Ес“.
Он је додао да, према његовим проценама, за сада нема информација да Кина шаље оружје или било шта друго у Русију.
Портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер изјавила је на брифингу у четвртак да су америчке власти забринуте због продубљивања веза између Москве и Пекинга, посебно током специјалне војне операције Русије у Украјини, и да састанак руског и кинеског председника сматрају као пример зближавања две земље.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала