- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕКСКЛУЗИВНО Организатор протеста у Прагу: Окупирани смо, свуда заставе Украјине, окренимо се Русији

© Sputnik / Радоје ПантовићЛадислав Врабел, организатор антиглобалистичког протеста у Чешкој
Ладислав Врабел, организатор антиглобалистичког протеста у Чешкој  - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Чешка мора да буде војно неутрална, а не да подржава једну страну у Украјини. Изгледа сада као окупирана, на свакој институцији је украјинска застава. У току је сеоба народа, избеглице имају иста права као ми. Желимо да будемо независна држава, каже за Спутњик Ладислав Врабел, организатор највећег протеста у Чешкој у последњих 30 година.
Ексклузивни саговорник Спутњика, који је и српски зет, на улице Прага 3. септембра извео је више од 100 хиљада људи који су дигли глас против Европске уније и НАТО. Они траже да се Чешка окрене према Русији, пре свега да би обезбедила јефтини руски гас, у супротном је, кажу, чека паклена зима.
То није једни разлог зашто тим који је окупио Врабел жели да сруши прозападну владу, али је био сасвим довољан да политички естаблишмент и чешки медији овог грађанског активисту који се последњих 15 година бори против корупције, прогласе експонентом Русије који ради директно против интереса Чешке.

На удару Западне пропаганде

Упитан колико је Чесима јасно шта се тренутно дешава у Украјини, Врабел каже да на почетку специјалне руске операције чешка јавност није имала увид у право стање ствари, пошто се медији баве искључиво западном пропагандом. Морао је да реагује.
„Захваљујући мојим контактима са Србијом и познавању ситуације на Косову, вашег искуства, још 24. фебруара сам направио видео који објашњава ситуацију у Украјини и поставио на интернет. Тај клип су виделе стотине хиљада људи и на основу њега је чешка влада отпочела цензуру. Речено је, ко на тај начин буде подржавао Русију, иде у затвор на три године“.
Врабел додаје да је данас ситуација потпуно другачија, већина људи схвата да се ради о нечем сасвим другом. Руску специјалну операцију Чеси описују у две слике, у једној је рат Украјине против становника Донбаса, а разумеју и други ниво приче, рат НАТО-а против Руске Федерације.

Велики притисак на Русе

Наш саговорник додаје да је одмах по почетку специјалне војне операције у Украјини кренуо велики притисак на Русе који живе у Чешкој Републици.
„Нису могли да иду код лекара, нису могли да изнајме стан, нити да нормално иду на факултете, али сад се ситуација поправља. Ипак, још постоји велики проценат људи који су изразито антируски усмерени, рекао бих да се ради о неком проценту од 30 одсто људи, док је остатак неутралан или потпуно схвата шта се дешава“, каже Вребел.
Он додаје да су Чеси свесни да, ако НАТО директно уђе у рат, постоји могућност да се сукоб рашири на Словачку, Чешку и Пољску. Део становништва, поучен ранијим искуством, страхује од тога.
„Наравно да постоји страх од узимања оружја у руке, ми се и због тога залажемо за мир. Наша политика је позитивна, чак не истичемо да смо против НАТО-а, већ шаљемо позитивну поруку, наш је слоган „Чешка на првом месту““.
© AP Photo / Petr David JosekПротест у Прагу на ком су Чеси тражили војну неутралност
Протест у Прагу на ком су Чеси тражили војну неутралност - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Протест у Прагу на ком су Чеси тражили војну неутралност

Праг, а као да је Украјина

Демонстранти су 3. септембра скандирали да се скине украјинска застава са Народног музја на Вацлавском тргу. Вребел каже га то не чуди, јер његова земља тренутно делује окупирано, украјинске заставе су свуда, каже, буквално делује као да смо у Украјини.
„Наравно да желимо да помогнемо свакоме ко пати, али наш циљ је да будемо независна Чешка Република. Европска унија је изгласала програм привремене заштите избеглица који у суштини мења класичан статус ратне избеглице. Украјинци могу да дођу у нашу земљу, имају право на социјално осигурање, помоћ, имају право на становање, на здравствену негу, имају право на рад, а пре свега право на добијање азила. Могу да траже трајни боравак, могу да доведу целу фамилију у Чешку. То значи да је тај програм привремене заштите заправо планирана сеоба народа“.
Упитан да ли је овај став сувише радикалан, Врабел каже да је оваква ситуација, планирана сеоба народа, лоша и за Украјину и Украјинце и за Чешку и Чехе. Он верује да је расељавање Украјинаца, без преке потребе, део агенде.
„Тако је Европска унија почела да разређује народе на западу миграцијама са средњег и блиског истока и из Африке, што није успело у Чешкој, Пољској, Словачкој и Мађарској. Да би се тај план наставио, у Чешку, Пољску и Словачку се пребацују Украјинци. Главна тема ове идеологије је слабљење културе и слабљење нација, да би настао нови човек, Европљанин, који је део глобалистичке агенде“, тврди наш саговорник.

Биће још протеста

Врабел највљује ново масовно окупљање, централни протест и овог пута биће одржан на Вацлавском тргу, али и у седам великих градова Чешке, где ће бити и директан пренос великог скупа. На том протесту ће, каже, представити експерте, кандидате за преузимање владе. Они би требало да изнесу своје виђење будућности Чешке у наредним месецима.
„То је група експерата која се окупља већ дуже време на одређеним панел дискусијама. Петорицу тих експерата смо позвали на протест 3. септембра. И о осталим стручњацима разговарамо са том петорком, како би будућа влада била конзистентна. Мени су најважније две ствари; да се договоре и да поштују једни друге и да испуне два наша главна услова. Први је да Чешка Република престане да подржава рат у Украјини, да се заложи за мировне преговоре. А други услов је да се заложе за промену изборног система, тако да следећи парламентарни избори буду праведни“.
© AP Photo / Petr David JosekПротест у Прагу на ком су Чеси тражили војну неутралност
Протест у Прагу на ком су Чеси тражили војну неутралност - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Протест у Прагу на ком су Чеси тражили војну неутралност
Демонстранти су дали влади ултиматум до 25. септембра, ако до тада министри не поднесу оставке, на протесту 28. септембра они ће објавити даље кораке за ослобађање Чешке од штетног утицаја Запада.
„Интересантно је да је пре демонстрација влада говорила да сигурно, никако неће заледити цене енергената, али након протеста се окренула за 180 степени, донели су одлуку о замрзавању. Али ми смо тражили замрзавање цена на потпуно другом нивоу, не да се стопирају већ подигнуте“.

Гласови разума шириће се Европом

Наш саговорник очекује да се талас незадовољства, односно глас разума прелије преко Европе. Његов покрет већ сарађује са антиглобалистима у Словачкој, наредних дана у Бечу ће разговарати и са представницима других земаља које желе економски и на сваки други начин да буду независне и сачувају свој идентитет у оквиру ЕУ.
Он открива да му је супруга Српкиња из Београда, у коме, из породичних разлога, због болести, живи последња два месеца. У Београду се осећа слободно.
„Све време пратим политичку ситуацију у Србији, морам да кажем да је у последњих годину дана председник Вучић, на међународном плану, врло занимљива личност, веома занимљив политичар. Не кажем да ми се у потпуности свиђа унутрашња политичка ситуација у Србији, али на међународном плану он је једна од најзанимљивијих личности“.
Упитан да ли је свестан да би могао да има проблема зато што говори за званични руски медиј у Србији каже да их већ има због највећег протеста одржаног у његовој земљи од 1989.
„Ми смо слободни људи у слободној земљи, можемо да дајемо интервју коме год хоћемо. Иначе, Спутњик је заједно са још око хиљаду портала који имају везе са Русијом забрањен у Чешкој, а то је још један део наше агенде, залажемо се за слободу говора“.
Протест у Прагу против владе и НАТО са захтевом за војну неутралност Чешке - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
СВЕТ
Нек се спреми Берлин: Почело је с Прагом, али ту није крај - незадовољство се као пожар шири Европом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала