- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јачање и заштита граница: Зашто се у Чеченији планира изградња новог војног града

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаПосетиоци Међународно-техничког форума "Армија 2016"
Посетиоци Међународно-техничког форума Армија 2016  - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Због могућег уласка Грузије у НАТО, као и хушкања Американаца да се на територији ове земље отвори други фронт против Русије, у Чеченији се, како оцењују за Спутњик руски експерти, планира изградња новог војног града. У овом граду, према речима стручњака, биће присутне војне јединице, чији ће задатак бити како јачање, тако и заштита граница.
Министарство одбране Русије саопштило је у четвртак да ће нови савремени војни град бити изграђен у селу Серноводскоје.
„Планира се изградња више од 50 објеката, укључујући стамбене просторе, касарне, мензе, површину за војну опрему, спортски комплекс... На објекту тренутно ради 236 људи и 112 техничких јединица“, саопштио је војни ресор.

Јачање и заштита граница

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, Чеченија је република која се граничи са Грузијом – потенцијалном чланицом НАТО.
„НАТО је све време присутан на територији ове земље. Американци увелико припремају грузијску војску. Због тога, у близини граница, морају бити присутне војне јединице које ће бити задужене за јачање, као и заштиту граница“, објашњава стручњак, додајући да се у Чеченији налази Академија за обуку специјалних снага.
„Тамо раде официри и специјалисти. Они обучавају војна лица из различитих региона и градова Русије. Дакле, војници, морају негде да живе са својим породицама и децом“, објашњава наш саговорник, додајући да је изградња војних градова преко потребна.
Војна возила на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2019
Русија гради војни град на Арктику
Слично мишљење дели и руски војни историчар Јуриј Кнутов. Према његовим речима, закувава се војно-политичка ситуација због могућег уласка Грузије у НАТО, као и отварања другог фронта против Русије.
„Запад врши притисак на Тбилиси да се у скорије време у овој земљи отвори други фронт против Русије, као и да се започну борбена дејства. Сви војници који се обучавају у Чеченији, они учествују у специјалној операцији на територији Украјине. Дакле, због тога, у овом региону је потребно стационирати и ојачати групацију, пре свега, из копнених јединица“, констатује саговорник Спутњика, додајући да је изградња војног града оправдана одлука.
Међутим, Кнутов сматра да се војни град у Чеченији изграђује и због тога што има много добровољаца који желе да учествују у специјалној операцији на територији Украјине.
„Ово је повезано са чињеницом да се ова република сада претворила у центар где добровољце обучавају како чеченски инструктори, тако и инструктори из Русије. Стога, војна лица када стигну, они морају да живе у нормалним условима“, каже стручњак.
Експерт наглашава да је војни град неопходан како због добровољаца који се обучавају за учествовање у специјалној операцији, тако и због претњи које долазе из Грузије.

Затворени војни град

Нови војни град, како објашњава Кнутов, биће затвореног типа. Према његовим речима, у њему ће искључиво живети војници са својим породицама, који ће имати све привилегије.
„Њима ће бити обезбеђен стамбени простор, школе за децу, паркови, теретане, игралишта..Ово је све, наравно, веома неопходно да би војници повећали борбену способност“, објашњава стручњак, наглашавајући да ће они имати све услове за нормалан живот.
Треба напоменути да је радове на новом војном граду, током пословног путовања, обишао заменик министра одбране Русије Тимур Иванов, који је тамо боравио са председником чеченског парламента Магомедом Даудовим.
Подсетимо, раније су војни градитељи завршили градњу стамбених зграда за војнике и чланове њихових породица у Чеченији у граду Шали и селу Борзој.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала