- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Космодром Бајконур: Постављена ракета која ће руско-америчку посаду превести на МСС

© Пресс-служба Роскосмоса / Уђи у базу фотографијаРакета Сојуз на космодрому Бајконур
Ракета Сојуз на космодрому Бајконур - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Ракета „Сојуз 2.1а“ с бродом „Сојуз МС-22“, на којем ће Руси Сергеј Прокопјев и Дмитриј Петелин с Американцем Франком Рубиом полетети на Међународну свемирску станицу (МСС), изнета је из монтажно-пробног корпуса и постављена на лансирну рампу на космодрому „Бајконур“, пренео је дописник Спутњика.
Пуњење ракете горивом планирано је неколико сати пре старта, а само лансирање се очекује 21. септембра у 15.45 по средњоевропском времену.
Посада ће до Међународне свемирске станице стићи за нешто мало више од три сата, а укупно трајање њихове мисије је 188 дана. Према плану, посада би требало да се врати 28. марта 2023. године.
Неколико дана после спајања „Сојуза МС-22“ са станицом на Земљу ће се вратити посада претходног брода „Сојуз МС-21“, коју чине Руси Олег Артемјев, Сергеј Корсаков и Денис Матвејев. Они су на Међународној свемирској станици од 18. марта 2022. године.
Лансирање планирано за 21. септембар је први старт у оквиру споразума „Роскосмоса“ и НАСА о унакрсним летовима руских космонаута и америчких астронаута. За 3. октобар је планиран лет америчког брода „Кру драгон“ на Међународну свемирску станицу. У њему ће бити астронаути НАСА Никол Ман и Џош Касада, јапански астронаут Коити Ваката и Рускиња Ана Кикина.
Руски космонаут Ана Кикина  - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
РУСИЈА
Руска космонауткиња Ана Кикина спремна за лет свемирским бродом Илона Маска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала