- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Росатом: Међунари експерти знају ко гађа Запорошку нуклеарку, али су под политичким притиском

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Стручњаци Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) одлично знају ко гранатира Запорошку нуклеарну електрану, они из атомске централе преносе неопходне информације у Беч, у седиште агенције, али се затим у саопштења ИАЕАдодаје политички чинилац, изјавио је генерални директор руске државне корпорације „Росатом“ Алексеј Лихачов.
„Они су писмени и образовани људи, одлично разумеју шта се заиста догађа, одакле ти пројектили долазе“, рекао је Лихачов за телевизијски канал „Русија 1“.
Запорошка нуклеарка налази се на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и по капацитету. Од марта је под заштитом руске војске. Украјинска војска редовно гранатира Енергодар, околна села и територију Запорошке нуклеарке.
Почетком септембра у Запорошку нуклеарну електрану стигла је мисија Међународне агенције за атомску енергију, предвођена Рафаелом Гросијем. Након посете чланови мисије су објавили извештај у којем је потврђена чињеница гранатирања нуклеарке.
Прошлог четвртка савет агенције је усвојио резолуцију у којој је затражио од Русије да „под хитно прекине дејства против Запорошке нуклеарке“. За резолуцију је гласало 26 чланова савета, два су била против, а седморо уздржано. У тој резолуцији нема ни речи о систематском гранатирању атомске централе.
Руски артиљерци у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска успешно одбила све нападе украјинских снага у Херсонској области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала