- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Светски скандал добија нове обрисе: Американац спреман да игра шах наг и у „кавезу“

© AFP 2023 / ARUN SANKARМагнус Карлсен
Магнус Карлсен  - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Турнир у Сент Луису је завршен, али скандал који се догодио се не стишава, већ добија нове обрисе. Магнус Карлсен је изгубио од Американца, а онда се повукао са турнира и оставио све у чуду. Сумња се да је Американац варао на том мечу, а он сада чак нуди да игра наг, без одеће. И негира све оптужбе.
Карлсен није споменуо ништа конкретно, али постоји у шаховском свету одређена сумња да је Ниман варао. За то постоји неколико разлога.
Прво, Американац има репутацију варалице јер је док је био млађи два пута ухваћен да вара у онлајн шаху. Не мора ништа да значи, али је у овом случају вредно спомена.
Друго, Ниман је признао да је јутро пред судар са Карлсеном анализирао позицију која се касније догодила на табели. Све би то било у реду да Карлсен није само једном у каријери имао ту позицију и то пре чак 10 година.
Разлога за сумњу је доста, а чак их је изразио и Американац Хикару Накамура, један од најбољих шахиста света и Ниманов сународник.

Да ли је могуће варати у офлајн шаху?

Тешко. Играчи пролазе кроз скенер и то све траје више од минут. Од главе до пете се гледа да ли одају или примају неке сигнале. Било какви телефони су забрањени.
Уколико би се уочило да неко вара, на дуже време би био банован из шаха. Превелики је ризик у питању. Посебно играјући против Карлсена.
Немац Фредерик Фидел је чак говорио да би шахисте, ако желимо фер услове, требало ставити у кавез без гледаоца и електронике, да зидови морају да буду од метала и да се на тај начин забрани пролазак сигнала споља.
Код оних који желе да варају у шаху уживо популарне су мале слушалице или електрична помагала. Чак се за Ниманапише да је у некој опцији могао да користи и електрични уређај скривен у аналном отвору. Наводно би он вибрирао и тако одавао Ниману да има неки добар потез или победничку тактику у том моменту.
Експерти то називају мало вероватним, али не искључују такву могућност.

Ако је потребно могу да играм чак и наг. Закључан у соби, кавезу, где не могу да дођу радио таласи. Спреман сам на то, не интересује ме ништа. Зато што знам да играм фер“, рекао је Ниман.

Карлсен се и даље није оглашавао овим поводом...
Зато један од већих шаховских скандала добија нове и нове елементе и тумачења...
Магнус Карлсен  - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
СПОРТ
На помолу незапамћен скандал: „Ако нешто кажем – у великој сам невољи“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала