- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зашто Украјина улази у сукоб са Турском

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијев
Кијев - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Портал „Рат и Санкције“, који има пуну подршку украјинског Министарства спољних послова, захтевао је од Запада да уведе санкције против неколико турских државних и приватних банака, укључујући и бизнисмена.
Како оцењују за Спутњик руски експерти, овим потезом, кијевски режим врши притисак на Турску јер жели да придобије ову земљу и окрене је против Русије.
Како пише турски лист „Ајдинлик“, портал „Рат и санкције“, који је тесно повезан са Министарством спољних послова Украјине, затражио је да се уведу санкције против државне банке „Зират банк“, руководилаца „Ишбанке“, бизнисмена Хусну Озјегина, као и власника банке „Цредит Еуропа банк“.
На овом сајту, објављене су фотографије руководилаца банака, њихови лични подаци, као и позив „владама света да уведу санкције“.
Заменик министра спољних послова Турске Онур Ојмен изјавио је да ову ситуацију треба детаљно испитати.

Вршење притиска на Анкару

Како каже за Спутњик водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин, циљ кијевског режима је да окрене против Русије цео свет, укључујући и Турску која има коректну сарадњу са Москвом.
„Кијев хоће да придобије на своју страну цео свет. Њему не одговара што многе земље сарађују са Русијом. Чињеница да Турска има коректне односе како са Кијевом, тако и Москвом, изазива велики бес и незадовољство у Украјини. Кијев Анкару сматра искључиво својим потенцијалним савезником“, објашњава стручњак.
Слично мишљење дели и руски политиколог Јуриј Светов. Према његовим речима, овим потезом, Кијев врши притисак на Анкару.
„Кијевски режим је огорчен што Анкара наставља да одржава односе са Русијом и што се ова земља није придружила антируским санкцијама. На Турску, као и на њеног председника – Реџепа Тајипа Ердогана, вршиће се притисак са свих страна. Украјинци желе да Турска буде у потпуности на њиховој страни, као и да ова земља настави да подржава помаже Украјини“, констатује саговорник Спутњика.

Кијев само погоршава ситуацију

Према речима руског војног експерта Виктора Литовкина, захтев портала „Рат и Санкције“, може само да погорша ситуацију између Кијева и Анкаре.
„Турска је једина земља која може да води преговоре и са Русијом и са Украјином. У Истанбулу је већ одржан састанак две делегације, на ком су договорене конкретне мере за заустављање борбених дејстава, од којих је Украјина касније одустала. Украјински председник зна који су услови Русије за прекид борбених дејстава, али, као што знамо,Владимир Зеленски се са тим условима не слаже. Он није независна личност – испуњава наредбе и жеље Сједињених Држава“, објашњава саговорник Спутњика.
Прекид односа са Анкаром може да има велике последице по Украјину. Прва ствар која ће бити угрожена је договор о житу. Турска је земља која због свог географског положаја може не само дипломатски, већ и технички да успори извоз жита. Осим тога, Анкара је веома потребна Кијеву јер продаје овој земљи беспилотне летелице бајрактар које се тренутно користе у специјалној војној операцији.
Међутим, треба напоменути да за разлику од Кијева, Анкара нема шта да изгуби. Турски председник је још у јуну изјавио да је Русија изразила жељу да учествује у производњи дронова, те Кијевски режим није незаменљив партнер за турски војно-индустријски комплекс.
Према речима Ојмена, ако се ради о сајту који је повезан са Министарством спољних послова Украјине, потребно је проучити ситуацију и предузети одређене мере.
„Нелагодност у вези са антируским санкцијама расте. Европске земље су такође настрадале због ових забрана, које постају ретроактивно оружје“, изјавио је он.
Дипломата и бивши амбасадор Тугај Улучевик позвао је да се предузму мере против украјинског Министарства спољних послова, док је бивши представник Турске при Европској унији, Улуч Озулкер нагласио да је Украјини Турска потребна, те позивање на санкције организацијама и бизнисменима сада „није најпаметнија ствар за Украјину“.
Подсетимо, украјинско Министарство спољних послова је у априлу званично најавило покретање портала „Рат и санкције“, који од пролећа ради уз пуну подршку украјинског МУП-а, као и Националне агенције за спречавање корупције. Овај портал ради на три језика: украјинском, енглеском и руском. Његов задатак је да обавести стране владе и грађане о већ уведеним санкцијама против одређених лица и предузећа, као и да укључи јавност у глобалну кампању проширења санкционих листа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала