- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Договорена Влада Црне Горе: Лекић мандатар, обавијештен Ђукановић

© Youtube/Igor TosicМиодраг Лекић
Миодраг Лекић - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић казао је да су странке договориле да формирају нову Владу Црне Горе, а да мандатар буде Миодраг Лекић.
Лидер ДЕМОС-а Лекић је и званично кандидат за мандатара 44. црногорске владе, саопштио је Мандић и прецизирао је да је подршку Лекићу дао 41 посланик парламентарне већине.

Мандић обавијестио Ђукановића да је Лекић предложен за мандатара

Једна од лидера ДФ-а Андрија Мандић обавијестио је предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да је скупштинска већина предложила Миодрага Лекића за мандатара за састав нове владе.
У писму Мандића обавјештава да су политичке странке, побједнице избора 2020. године, Нова српска демократија, Демократска Црна Гора, Демократска народна партија, Покрет за промјене, Социјалистичка народна партија, Уједињена реформска акција, Радничка партија, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, ЦИВИС и Демос, постигле политички договор да мандатар за састав нове Владе буде Миодраг Лекић. Са том одлуком су све побројане странке, појединачно, на данашњој конференцији за новинаре, упознале домаћу и међународну јавност.
„Тим договором, омогућено је да се изабере демократска и легитимна Влада јер за то постоји сагласност свих нас који чинимо апсолутну већину у Парламенту, чиме су се стекли услови да се, у складу са Уставом, мандат за састав следеће Владе повјери господину Миодрагу Лекићу. Желим да Вас обавијестим да су разговори парламентарне већине били веома успјешни и да смо у досадашњем раду далеко одмакли у сагласности везано за програм и састав нове Владе, као и у припреми коалиционог уговора којег ћемо закључити непосредно прије њеног избора у Парламенту. Вашим данашњим давањем мандата, створила би се неопходна основа за консолидацију друштва и ефикасни одговор на социоекономску кризу која је захватила читав европски континент, па и нашу државу, као и на безбједносне изазове и проблеме који у дугом временском року потресају земљу“, наводи се у писму.
Мандић очекује да ће Ђукановић поступити исто као и у случају избора претходне владе и показати дужну ефикасност како би се нова Влада у изузетно кратком року посветила животним приоритетима Црне Горе.
Подсјетимо, данас истиче рок до кога би предсједник државе Мило Ђукановић требало да предложи мандатара за састав владе.
Будућа влада биће састављена по паритетном принципу, пола министарстава ће имати УРА, СНП, И можда мањинске партије, а половину мандата ће имати ДФ, Демократе, саопштио је Мандић. Он је казао да ће златни глас имати премијер Лекић.
Потпредсједник Демократа Драган Краповић саопштио је након састанка парламентарне већине, да кандидатуру за Лекића потписали ДФ, Демократе. Уједињена, и Права Црна Гора, да је чуо да ће то потписати још СНП и ЦИВИС.
© Sputnik / Бобан НововићСастанак представника нове-старе већине у Црној Гори
Састанак представника нове-старе већине у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Састанак представника нове-старе већине у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала