- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Три миленијума скривана тајна Медитерана: Откриће до ког се долази једном у животу

CC0 / Pixabay / пећина
пећина - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Израелски археолози из Управе за антиквитете су објавили да су открили пећину са прилозима из периода касног бронзаног доба, за које претпостављају да ће им помоћи у реконструкцији процеса који су се одвијали на Медитерану.
Неколико радника Управе за природу и паркове у Израелу је свој дан започело сасвим уобичајено и ништа није слутило да ће за пар сати доћи до невероватног открића. Док су се бавили свакодневним задацима један од њих је возио машину која је у једном тренутку неочекивано ударила у стену и открила улаз у подземну рупу. Међутим, након што је неколико пута „завирио“ у пространу пећину схватио је да треба да позове археологе.

Откриће до ког се долази само једном у животу

На лице места су изашли званичници Израелске управе за антиквитете, међу којима и Дрор Цитрон који је након што се спустио у пећину схватио да гледа у откриће до ког се долази само једном у животу - пећина је била испуњена десетинама добро очуваних керамичких и бронзаних посуда које су очигледно биле нетакнуте најмање три миленијума.
У њима су се налазили прилози, за које се веровало да ће покојнику служити на оном свету, док је гробница била исклесана у облику квадрата са потпорним стубом који се налазио у централном делу.
Археолог др Ели Јанаи и стручњак за бронзано доба се сложио са својим колегом и додао да налази потичу из касног бронзаног доба и то углавном из периода владавине фараона Рамзеса II - ког неки поистовећују са причом о егзодусу.

Шта налази у израелској пећини „поручују“

Пошто је пећина била нетакнута, археолози објашњавају да може пружити неке нове детаље о начинима сахрањивања у касном бронзаном добу.
У њој је положено на десетине грнчарских посуда различитих величина и облика, међу којима се налазе и дубоке и плитке зделе - неке офарбане и у црвено, лонци за кување, бокали и керамичке светиљке у којима се некада налазило уље. Претпоставка је да су посуде направљене на обалама Либана и Сирије у области Тира и Сидона, као и да је један део грнчарије потекао са Кипра.
Налази у пећини датирају из 13. века п.н.е., периода када је Египтом владала 19. династија и чувени Рамзес II, они такође указују и на то да су древни становници дуж обале Палмахима били интегрисани у трговину која се слободно одвијала дуж обала Медитерана. Израелски археолози додају да, иако је ископавање обављано у строгој тајности, вест о открићу се раширила - након чега је дошло до крађе налаза из пећине.
Док се истрага не заврши, Јанаи и његове колеге ће одредити на који начин ће се тачно спровести остатак истраживања и осмислити план конзервације како би се сачувао овај јединствени локалитет за који се претпоставља да ће у будућности открити многе тајне које су вековима остале скривене, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала