- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Русија је спремна на дијалог са САД о америчким затвореницима

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије
Министарство иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Москва је спремна на дијалог са Вашингтоном на тему америчких затвореника Бритни Грајнер и Пола Вилана, али америчка амбасада није обезбедила одговарајућу комуникацију са руским дипломатама како би америчко руководство имало одговарајуће информације по том питању, написала је портпаролка Министарства иностраних послова Русије на Телеграму.
Она је обратила пажњу на саопштење америчке телевизије Си-Ен-Ен, позивајући се на Шерил Грајнер, партнера Бритни, да рођаци Американаца који су осуђени у Русији нису могли да добију од америчког председника Џозефа Бајдена јасно објашњење о захтевима Русије за размену затвореника.

„Реч је о томе, да уместо да испуњавају своје службене дужности, као што је одржавање контаката са дипломатама земље домаћина, америчка амбасада у Москви се бави неком врстом медијског лудила. Они у огромним количинама лепе неке видео снимке о руском руководству и политици, објављују ‘веселе слике’, а у паузама истражују московске улице након ударног „одмора“, подвукла је она.

Захарова је напоменула да је Русија неколико пута изјављивала да је спремна да преговара како би се решила судбина осуђених америчких грађана у Русији и руских грађана у САД.

„Ако америчка амбасада буде имала минут слободног времена, она ће о томе рећи америчком председнику Бајдену, а он ће онда то саопштити рођацима Вилана и Грајнерове“, закључила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије.

Средином августа је руско Министарство спољних послова саопштило да је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров приликом телефонског разговора са америчким државним секертаром Ентонијем Блинкеном, позвао секретара да се врати режиму „тихе дипломатије“ по питању размене затвореника, без спекулација и наметања.
Кремљ је недавно саопштио да још увек нема договора о евентуалној размени америчких грађана Пола Вилана и Бритни Грајнер за руског држављанина Виктора Бута.
Раније је амерички Сенат, горњи дом Конгреса, једногласно одобрио необавезујућу резолуцију којом се амерички државни секретар Ентони Блинкен позива да прогласи Русију за „државу спонзора тероризма" због њених акција у Украјини, Чеченији, Грузији и Сирији.
Представнички дом, доњи дом Конгреса, усвојио је раније сличну меру, али овлашћење да се нека држава одреди као спонзор тероризма има само Стејт департмент.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
РУСИЈА
Москва упозорава Вашингтон: Може доћи до прекида односа између две земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала