- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган: Нећу полагати рачуне Бриселу о учешћу на самиту ШОС

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Анкара нема намеру да полаже рачуне Европској унији за учешће на самиту Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Самарканду, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

„Европска унија ће нас задржавати 52 године, неће нам дозволити да јој се приближимо, а онда ће нас питати: ‘Зашто се он састао са овом земљом, зашто се састао са оном?’ Разговараћу. У тренутку док преговарамо ми нисмо потчињени Европској унији“, рекао је турски председник телевизији Пи-Би-Ес.

Лидер Турске је навео да се састаје са лидерима свих држава света, између осталог са председником Русије Владимиром Путином и кинеским председником Си Ђинпингом.

„Разговарам са свим земљама, јер смо сви део овог света“, додао је он.

Притом, Ердоган је подсетио да му током састанака са европским лидерима нико није постављао слична питања и изразио је спремност да са њима разговара на исти начин као са члановима ШОС-а.
Турски председник је изразио жељу да наредне године Турска постане пуноправна чланица Шангајске организације за сарадњу.
Самит Шангајске организације за сарадњу је одржан у Самарканду у Узбекистану 15-16. септембра и на састанцима је потписано 44 документа.
ШОС је међународна организација основана 2001. године. Организацију чине: Русија ,Индија, Казахстан, Кина, Киргизија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан и Монголија покренут је поступак да се прими Белорусија, а земље партнери су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка и Иран.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
РУСИЈА
Ердоган: Циљ нам је да постанемо пуноправна чланица ШОС-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала