- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановићу достављен 41 потпис подршке Лекићу; Мандић: Мило покушао државни удар

© Sputnik / Лола Ђорђевић Андрија Мандић
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Парламентарна већина од 30. августа 2020. године доставила је председнику Црне Горе Милу Ђукановићу предлог да мандатар за састав нове владе буде лидер Демоса Миодраг Лекић, који је потписао 41 посланик. Раније је један од лидера ДФ-а Андрија Мандић рекао да је Ђукановић одбијањем да повери мандат Лекићу извео покушај државног удара.
Посланици парламентарне већине од 30. августа 2020. године у допису су обавестили Ђукановића да су постигли политички договор да мандатар за састав нове владе буде Лекић.
“Овим су се стекли услови да, у складу са Уставом, мандат за састав сљедеће владе повјерите Лекићу”, наводи се у допису Ђукановићу.
Мандић је саопштио раније да је прикупљен 41 потпис подршке за мандатара нове Владе Црне Горе Миодрага Лекића. Он је након састанка скупштинске већине у парламенту поручио да нико други сем Лекића не може да добије 41 потпис подршке посланика.
Мандић је рекао да је шеф државе Мило Ђукановић одбијањем да повери мандат Лекићу извео покушај државног удара.
"Неко је можда рачунао да ће се парламентарна већина сукобити, али наравно. то се није десило. Ми позивамо Ђукановића да повуче захтев за скраћење мандата парламенту и да повери мандат Миодрагу Лекићу за формирање нове владе", рекао је Мандић.
Он је казао да је предложио да председница парламента што пре распише председничке изборе како би са функције удаљили једно неодговорно лице.
"И то ће бити предмет наших консултација и договора. Пуно смо одмакли, колико год неко покушавао да нас заустави, у томе неће успети. Мањина не може победити већину, На те покушаје можемо само да се насмејемо", рекао је Мандић.
Како је истакао лидер ДНП-а и један од челника ДФ-а Милан Кнежевић, главни специјални тужилац Владимир Нововић треба да испита да ли је Ђукановић починио кривично дело злоупотреба службеног положаја, те да је шеф државе починио покушај државног удара.
"Мислимо да треба у што краћем року расписати председничке изборе а ми нећемо дозволити да било ко изигра изборну вољу грађана Црне Горе", рекао је Кнежевић, преноси РТЦГ.
Функционер ДФ-а и ПзП-а Бранко Радуловић рекао је да су одлучили да не подрже захтев за скраћење мандата.
"Поручујемо Ђукановићу да неће моћи да се игра са изборном вољом грађана Црне Горе", нагласио је Радуловић.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
РЕГИОН
Ђукановић одбио Лекића за мандатара, тражи превремене изборе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала