- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Свет је у опасности“: Почела дебата светских лидера у Генералној скупштини УН, присуствује и Вучић

© AP Photo / John MinchilloГласање у Генералној скупштини УН о суспензији Русије из Савета за људска права УН
Гласање у Генералној скупштини УН о суспензији Русије из Савета за људска права УН  - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Генерална дебата 77. скупштине УН почела је данас обраћањем генералног секретара УН Антонија Гутереша који је поручио светским лидерима да су државе "затворене у огромној глобалној нефункционалости" и да нису спремне да се суоче с водећим изазовима који прете будућности човечанства и судбини планете.
"Наш је свет у опасности и парализован", рекао је Гутереш у обраћању светским лидерима, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.
Гутереш је казао да ипак постоји нада.
Истичући да су сарадња и дијалог једини пут напред, он је упозорио да никаква сила или група сама не може да донесе одлуке.
"Хајде да радимо као један, као коалиција света, као уједињене нације", позвао је он лидере окупљене у огромној сали Генералне скупштине.
Генерални секретар УН је говорио о рату у Украјини, повећању броја сукоба у свету, ванредној ситуацији због климатских промена, тешкој финансијској ситуацији у којој су земље у развоју и недавним неуспесима у остваривању циљева УН као што је окочање глади и квалитетно образовање за сву децу.
Он је упозорио на оно што је назвао "шумом црвених застава" око нових технологија упркос обећавајућим напрецима у лечењу болести и повезивању људи.
Гутереш је рекао да су платформе друштвених медија засноване на моделу који монетизује бес и негативност.
Вештачка интелигенција, како је казао, компромитује интегритет информационих система, медија и заправо, саму демократију.
Свету недостаје чак и почетак "глобалне архитектуре'''' да се избори са таласима изазваним овим новим технологијама због ''''геополитичких тензија'''', нагласио је Гутереш.
Он је позвао богате земље да опорезују додатне профите компанија за фосилна горива и да тај новац користе за помоћ земљама погођеним климатском кризом и људима који се боре са порастом цена хране и енергије, пренео је Ројтерс.
Генерална дебата траје до 26. септембра, а Вучић ће се обратити сутра.
На Генералној дебати ће учествовати чак 92 председника држава и краљева и 58 председника влада, док ће остале државне делегације представљати потпредседници држава и влада и министри спољних послова.
Главна тема овогодишњег заседања Генералне скупштине УН, која је почела 13. септембра, јесте "Преломни тренутак: трансформативна решења за међусобно повезане изазове".
Вучић ће се обратити у среду око 18 часова по локалном времену, као 9. говорник поподневне сесије, а пре њега говориће председник Украјине Владимир Зеленски, који ће се обратити путем видео везе.
За разлику од претходне године када је био ограничен број чланова делегација због ковид мера, ове године то није случај, тако да се очекује да ће у комплексу УН на Ист риверу бити између 2.000 и 3.000 људи.
Вучић је седишту УН заједно са министром спољних послова Николом Селаковиће и амбасадором Србије у САД Марком Ђурићем, као и амбасадором Мисије Србије при УН Немањом Стевановићем.
Вучић је и пре и после отварања дебате имао неформалне сусрете са страним званичницима.
Председник Србије Александар Вучић сусрео се пред почетак 77. заседања Генералне скупштине УН са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским.
"За нас је од изузетног значаја да данас будемо у Њујорку, не само због тога што се свет налази у преломним тренуцима модерне историје, већ и због тога што одавно на Скупштини УН није било оволико шефова држава и представника земаља чланица", објавио је Вучић на друштвеним мрежама.
Председник Вучић се сусрео са председником Владе Краљевине Шпаније Педром Санчезом на отварању Генералне дебате 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.
"Увек срдачан сусрет са пријатељем Санчезом на отварању #УНГА77 уз брзу размену мишљења о најважнијим питањима овог заседања. Захвалио сам му на подршци територијалном интегритету Србије", навео је Вучић.
Председник Вучић разговарао је и са председником Владе Краљевине Норвешке Јонасом Гаром Стореом на отварању Генералне дебате 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.
"На отварању Генералне дебате накратко сам разговарао са премијером Норвешке о актуелним светским темама и тачкама заседања. Захвалио сам на подршци дефинисању будуће енергетске стратегије Србије и очекујем скори билатерални сусрет", објавио је Вучић.
Вучић састао се са савезним канцеларом Аустрије Карлом Нехамером на маргинама отварања Генералне дебате 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.
„Са посебним задовољством сам се састао са Карлом Нехамером, са којим сам разговарао о главним темама заседања Генералне скупштине УН и актуелним међународним дешавањима, али и о регионалним питањима од обостраног интереса“, објавио је председник Вучић ма друштвеним мрежама.
Вучић је навео да је томом разговора посебан акценат стављен на модалитете за додатно убрзање тренда снажног раста робне размене и економске сарадње две земље.
„Такође, разговарали смо и о ЕУ путу Србије, као и о регионалним иницијативама за повезивање и унапређење свеобухватне сарадње земаља Западног Балкана“', додао је Вучић.
Вучић ће данас присуствовати неформалном ручку за лидере Западног Балкана коју приређује шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.
Вучић ће имати састанак и са председницом Америчко-израелског комитета за јавне послове (АИПАЦ) Бетси Кори, а касније и састанак са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом.
Председник ће се састати и са конгресменом Ериком Сволвелом и имати још неке састанке.
Говори светских лидера по протоколу трају највише 15 минута.
Како су саопштиле УН, овогодишња тема "Преломни тренутак: трансформативна решења за међусобно повезане изазове" произилази из признања да се свет налази у критичном тренутку у историји УН због сложених и међусобно повезаних криза, укључујући пандемију ковида 19, рат у Украјини, хуманитарне изазове без преседана, прекретницу у климатским променама, као и све већу забринутост због претњи глобалној економији.
Стога је неопходно пронаћи и фокусирати се на заједничка решења за ове кризе и изградити одрживији, и отпорнији свет за све и за генерације које долазе, навеле су УН.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала