Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина послала нон-пејпер европским државама – у десет тачака

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПриштина
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Генерални конзулат такозваног Косова у Стразбуру упутио је данас мисијама држава чланица Савета Европе нон-пејпер о приступању тој организацији, у ком се, између осталог, наводи да "не постоје правни разлози" због којих би била одбијена та иницијатива.
Како се наводи у нон-пејперу, који се састоји од десет тачака, правно мишљење Директората за правне савете и међународно јавно право Савета Европе потврђује да не постоје правне препреке да тзв. Косово постане члан СЕ.
У документу се додаје да је Комитет министара потврдио да претходни пријем у Уједињеним нацијама није предуслов за чланство у Савет Европе.

"У Мишљењу се потврђује да би стављање чланства у УН као предуслов за приступање СЕ, успоставило додатни услов за чланство који није предвиђен Статутом и то би такође било против праксе Организације", наводи се у трећој тачки нон-пејпера конзулата проверемених приштинских институција.

Између осталог, наводи се и да је одлука Међународног суда правде о Косову, потврдила да Декларација о независности није прекршила ниједно применљиво правило међународног права.
"Од проглашења независности 2008. године, Косово је постало члан два тела СЕ (Развојна банка СЕ и Венецијанска комисија), као и члан неколико других важних међународних институција и организација. Без изузетка Косово је показало свој конструктивизам и посвец́еност, доприносом и сарадњом у доброј вери са свим члановима и партнерима, у постизању циљева организација којима се придружило. Косово ц́е сигурно понудити исти позитиван и прагматичан приступ као нова чланица СЕ", наводи се у нон-пејперу.
Даље се наглашава да приступање тзв. Косова међународним организацијама у прошлости није нарушило јединство тих организација.
"Постоје сјајни примери коегзистенције и сарадње између Косова и Србије и других чланица у оквиру међународних организација, укључујуц́и чланице које су гласале против приступања Косова наведеним организацијама", истиче се у нон-пејперу.
Како се додаје, Косово је у стању да испуни услове за чланство у Савету Европе и спремно је да блиско сарађује са свим телима СЕ и државама чланицама.
У тачки осам од Комитета министара тражи се да позове Парламентарну скупштину Савета Европе да изнесе своје мишљење о чланству тзв. Косова.
У нон-пејперу се наводи да приступање тзв. Косова Савету Европе није само у његовом интересу и интересу народа, већ и у интересу Савета Европе да буде у могућности да потврди свој утицај и ауторитет широм Европе.
"У овим потресним временима, када су темељи мира, владавине права, демократије и људских права у Европи директно нападнути, од суштинске је важности да се подржи добронамерни напор Косова да се придружи породици Савета Европе", стоји у документу упућеном мисијама држава чланицама Савета Европе.
У последњој тачки наводи се да ће давањем чланства тзв. Косову, СЕ додатно оснажити себе инсталирањем својих механизама за праћење широм Косова.
"Најважније, Европски суд за људска права ће коначно имати надлежност да разматра жалбе појединаца и невладиних организација на Косову. Између осталог, мањине и друге угрожене групе на Косову би се увериле да им наднационални суд може обезбедити адекватну накнаду уколико косовске власти икада не успеју да обезбеде њихова основна права", наглашава се у нон пејперу, преноси Косово онлајн.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала