- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија ускоро почиње да испоручује гас Ирану

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Иран ће, у оквиру споразума између "Гаспрома" и Иранске националне нафтне компаније, ускоро почети да купује гас од Русије за сопствене потребе и за испоруке другим државама, преноси агенција "Фарс", позивајући се на извештај иранског министарства нафте.
"Гаспром" и Иранска национална нафтна компанија потписали су су у јулу меморандум о разумевању о стратешкој сарадњи вредан 40 милијарди долара. Компаније су планирале да истраже могућности сарадње у развоју нафтних поља у Исламској Републици, реализацији пројеката са течним природним гасом и изградњи гасовода.
Како наводи агенција, Иран, у оквиру овог споразума, планира да ускоро почне да купује девет милиона кубних метара гаса од Русије са испорукама преко Азербејџана.
Истовремено, планиране су испоруке шест милиона кубних метара гаса дневно за размену у виду течног природног гаса који ће ићи у друге земље јужно од Ирана.
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен раније је предложила увођење горње границе цена руског гаса. Портпарол председника Дмитриј Песков је приметио да ће Гаспром након обустављања испорука руског гаса у Европи активно тражити алтернативне купце.
Ирански авион лети поред нафтног танкера за време маневара у Оманском заливу - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2019
Саудијски принц: Ако не обуздате Иран, нафта ће отићи у небеса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала