- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Српски фотограф Павел Сурови освојио прво место у Русији

© Фото : Спутњику уступио Павел СуровиСрпске ратнице, фотографија Павела Суровог
Српске ратнице, фотографија Павела Суровог - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Српски фотограф Павел Сурови, уједно и директор Културног центра у Кисачу, освојио је прво место у Русији на међународном фестивалу International Baltic Ethnic Fashion Festival ИБЕФФ (Етномода) 2022 у категорији модна фотографија са својом етно фото колекцијом "Трон", који је одржан ове године у Санкт Петербургу.
Српске ратнице и анђели из колекције "Трон" оставили су јак утисак на жири и у Русији и прогласили га за најбољег модног фотографа на фестивалу.
Прошле године је Павел Сурови освојио такође прво место на овом престижном фестивалу са фото колекцијом "Корона".
Прошлогодишњи победнички радови српског фотографа Павел Суровог су били изабрани за промоцију управо овог међународног ИБЕФФ фестивала.
Фотографије из колекције Трон приказују јединствен спој уметности и етнологије, традиције и модерног доба, као и историјско-национално обележје у домену модног дизајна.
Трон симболише борбу народа за моћ т.ј. престо.
Архаичне народне ношње црпе инспирацију са краљевских дворова, а краљевске круне симболизују свадбена оглавља.
На краљевском двору поред раскоши до изражаја долази женска лепота, која је главна инспирација многих уметника и свака жена жели да буде најлепша, да буде на трону. Различити народи кроз своју народну ношњу истичу своје аутентичне симболе и обележја, који их одређују као народ и у том смислу чине јединственим и посебним.
Трон представља и библијски аспект хрисћанства.
Својим етнографским истраживањем и кроз фантасмагоричне фотографије Павел Сурови је ту подударност сублимирао у један оригиналан и јединствени фотографски приказ.
На овогодишњем међународном ИБЕФФ Етномода фестивалу је била јака и велика конкуренција и пристигло је много инспиративних радова.
Најпре је жири одабрао и номинирао радове које испуњавају тражена критерија и објавио их на yоутубу, после је приступио оцењивању номинираних радова и на крају је жири прогласио победнике.
Организатори фестивала ће постепено емитовати снимљене видео клипове са детаљним образложењима жирија, што подразумева похвале, критике и сугестије на пристигле радове.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала