- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Турска ако жели у ШОС мора да изађе из НАТО-а

© SputnikЗастава Шангајске организације за сарадњу
Застава Шангајске организације за сарадњу - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Турска мора да испуни низ критеријума за улазак у Шангајску организацију за сарадњу (ШОС) и да не буде члан блокова као што је НАТО, изјавио је Спутњику специјални представник председника Русије у Министарству иностраних послова Русије Бахтиер Хакимов.

„Имамо одређене услове за пријем нових чланова који се састоје од низа критеријума, међу којима су: да су део Евроазијске регије, да активно одржавају дипломатске, трговинско-економске односе и културне везе са државама чланицама ШОС, да нису у конфликту са државама ШОС-а, да нису увучени у спољни конфликт, да нису под санкцијама Савета безбедности УН, као и да не учествују у раду непријатељских блокова или блокова који делују против чланова ШОС-а“, рекао је руски дипломата.

Он је навео да је Турска члан НАТО-а која је Русију прогласила не само противником, него непријатељем број један.
Према његовим речима, Турска одавно учествује у раду ШОС-а као партнер у дијалогу и укључена је у практичне активности. Закључио је и да у случају да Организација добије захтев за чланство, он ће се детаљно размотрити и нагласио да за сада он није добијен.
Раније је турски лидер Реџеп Тајип Ердоган изјавио да је циљ Анкаре чланство у ШОС-у.
ШОС је међународна организација основана 2001. године. Организацију чине: Русија ,Индија, Казахстан, Кина, Киргизија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан и Монголија покренут је поступак да се прими Белорусија, а земље партнери су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка и Иран.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
СВЕТ
Ердоган: Нећу полагати рачуне Бриселу о учешћу на самиту ШОС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала