- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Земље „Отвореног Балкана“ имаће јединствени систем наплате путарине – тестирање у току

© Tanjug / ZORAN ZESTICНаплатна рампа
Наплатна рампа - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
У току је тестирање система јединствене електронске наплате путарине у земљама „Отвореног Балкана“, а систем ће почети да функционише када буду потписани сви уговори, рекао је Дарко Савић из „Путева Србије“. Додао је да је у току и пројекат проширивања 26 наплатних станица.
Савић каже да је у њиховој надлежности 830 километара ауто-путева и 66 наплатних станица, а планира се и отварање нових станица када се буду изградили нови ауто-путеви.
Истакао је да је електронска наплата тренутно најзаступљенији начин наплате путарине и да је у систему наплате преко 550.000 активних корисника.
Савић наводи да кроз наплатне рампе у Србији на дневном нивоу у просеку прође 180.000 возила, а да је од 1. јануара до 1. септембра прошло 45 милиона возила, што је, како је истакао, за око 10 одсто више него прошле године, која је била рекордна.
Говорећи о јединственом систему електронске наплате путарине у земљама „Отвореног Балкана“, Савић је истакао да ће јединствени ТАГ уређаји моћи да се користе у Србији, Албанији и Северној Македонији.
„Систем је тренутно у фази тестирања, али врло брзо очекујемо потписивање тих коначних споразума и да систем профункционише. Он се врло лако може проширити и на остале системе наплате путарине, чак и на системе као што су сателитски у Бугарској, а и на системе наплате путарине у Републици Српској, где смо већ тестирали наше уређаје - и раде, а и у БиХ и у Црној Гори“, рекао је Дарко Савић за РТС.
Објаснио је да ће у оквиру „Отвореног Балкана“ систем функционисати тако што је ТАГ уређај повезан са платном картицом корисника и да га није потребно допуњавати, већ да се новац скида са рачуна корисника.
Савић је нагласио да је у току пројекат проширивања 26 наплатних станица како би корисници електронске наплате брже пролазили кроз наплатне станице.
Самит лидера ЕУ и Западног Балкана у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
СРБИЈА
Нови самит лидера ЕУ и Западног Балкана у децембру, први пут у једној од земаља региона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала