- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајден оптужио Русију за кршење Повеље УН

© AP Photo / Susan WalshАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден током обраћања на 77. седници Генералне скупштине УН у Њујорку изјавио је да ниједна друга земља није претила Русији и оптужио је Москву за непоштовање Повеље УН.
„Стална чланица Савета безбедности УН извршила је инвазију на територију суседне земље, покушавајући да избрише са мапе суверену државу. Русија је бесрамно прекршила главне одредбе Повеље УН. Нико није претио Русији, Русија је сама желела сукоб“, рекао је Бајден.
Како је додао, изјава председника Русије Владимира Путина „са нуклеарним претњама Европи“ представља непоштовање обавеза о нуклеарном неширењу.

„Ко год да сте, у шта год да верујете, ово би требало да вам леди крв у жилама“, нагласио је амерички лидер.

Такође је додао да САД желе окончање сукоба у Украјини.
„САД желе да се рат заврши под поштеним условима, сви се залажемо за то. Територија земље се не сме заузимати силом и ми се противимо потезима Русије у томе. Украјина има иста права као и све друге суверене земље и ми смо солидарни са њом. Наша солидарност против руске агресије није тајна“, поручио је Бајден.

Енергенти као оружје

„Заједно са партнерима широм света радимо на обезбеђивању одрживих ланаца снабдевања који ће заштитити од принуде и доминације и осигураћемо да ниједна земља не може да употреби енергенте као оружје“, казао је амерички лидер.

Продужење споразума о извозу украјинског жита

„Захвалан сам на раду који се обавља овде, у УН, на стварању механизма за извоз жита преко црноморских лука. Морамо да осигурамо да тај споразум буде продужен“, поручио је Бајден.
Он тврди да америчке санкције остављају простора Русији да „несметано извози храну и ђубриво“.

Милијарде за прехрамбену безбедност

Амерички председник је саопштио да САД издвајају 2,9 милијарди долара за одржавање прехрамбене безбедности у свету.
„Данас објављујем да се издваја још 2,9 милијарди долара за осигуравање хуманитарне и прехрамбене безбедности ове године“, рекао је Бајден.
Како је истакао, данас се око 193 милиона људи у свету суочава са озбиљним проблемима да дође до хране, а „рат погоршава ситуацију“.
„Само Русија може ово да оконча“, тврди Бајден.

САД подржавају ширење СБ УН

„Сматрам да је дошло време да УН постану инклузивнија организација која ће ефикасније одговарати на потребе савременог света. САД подржавају ширење састава СБ УН, укључујући сталне чланице“, рекао је Бајден.
Тренутно су сталне чланице Савета безбедности УН Кина, Русија, Велика Британија, САД и Француска.
Председник Русије Владимир Путин је у данашњем обраћању нацији рекао да „уколико буде постојала претња територијалној целовитости Русије, биће употребљена сва средства, те да то није блеф“.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Специјална операција у Украјини
Путин објавио делимичну мобилизацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала