- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски историчар о могућој ескалацији сукоба: САД желе да рукама Европљана униште „руску претњу“

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаОфицири ОМОН-а који су се вратили из зоне специјалне операције дочекани су на Криму
Официри ОМОН-а који су се вратили из зоне специјалне операције дочекани су на Криму - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Пратите нас
Након објављивања делимичне мобилизације у Русији, међународни односи више неће бити исти, рекао је бугарски историчар Александар Сивилов за телевизију „Еуроком“.

„Зато што ће – и овде је веома важан ток догађаја последње недеље – одржавање референдума у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области ─ довести до тога да ће они постати део Русије. Након тога ће Русија сваки напад украјинске војске на те територије сматрати нападом на своју територију. Ситуација ће се потпуно разликовати“, рекао је Сивилов.

Он сматра да ће становници поменутих територија изаћи на гласање.

„Ствар је у томе што су људи који су остали на тим територијама, људи који симпатизирају идеју о придруживању Русији. То су људи који су до сад у овој или оној мери били изложени репресијама украјинских власти. Потпуно је логично да Украјинци све то сматрају велеиздајом, али се плаше да ће референдуми показати да људи који сада живе на тим територијама желе да се придруже Русији. Људи који живе у тим областима масовно подржавају улазак у састав Русије и у то немам ни најмању сумњу“, рекао је историчар.

Сивилов оцењује да је за европске земље веома важно да ситуација што пре пређе у оквире дипломатије и преговора. Међутим, како додаје, Европа није требало „слепо да прати“ политику која јој је диктирана споља. Истовремено признаје да је могућ дијалог између Русије и Украјине.
„Друга опција (за окончање сукоба) коју видим је још гора, јер подразумева свеобухватну интервенцију уз подршку и трупе из Европе и САД. Притом, САД неће слати своје људе, него ће искористити нас, Европљане, како бисмо обавили за њих прљав посао – ако уништимо 'руску претњу' како је они зову. На тај начин САД постижу свој велики циљ – слабе једног од својих највећих економских партнера, али и могућег противника – ЕУ“, оцењује Сивилов.
Како додаје, прекид сукоба могућ је само путем преговора, а не помоћу санкција, напада и испорука наоружања, али уступке морају да направе обе стране.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Специјална операција у Украјини
Не блефирам! Објављујемо цео историјски говор Владимира Путина /видео/
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала