- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Две културе, нови путеви: Месец српске културе у Москви /фото/

© Sputnik / Николина ТеслаМесец српске културе у Москви
Месец српске културе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Пратите нас
„Месец српске културе” почео је у Москви 1.септембра, али су организатори ове манифестације – библиотека иностране литературę „Рудомино” у сарадњи са Центром за међународну сарадњу “Руско-балкански дијалог”, свечано отворили догађај 21.септембра, на празник Рођења пресвете Богородице.
Током овог, трећег по реду „Месеца српске културе”, Московљани ће имати прилику да уроне у атмосферу Балкана и упознају се са српском књижевношћу, музиком, као и да виде низ изложби посвећених сликарству и вајарству.
© Sputnik / Николина ТеслаМесец српске културе у Москви
Месец српске културе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Месец српске културе у Москви
Манифестација „Месец српске културе” одржава се у државној библиотеци иностране литературе „Рудомино“, која располаже великим фондом стране литературе и представља међународни културни центар, као и место на ком се састају љубитељи књига и представници различитих земаља света.

Зближавање два православна народа

Како каже за Спутњик Евгеније Осенков, руководилац Центра за међународну сарадњу „Руско-балканског дијалога“, главни циљ манифестације је стварање и активно развијање комуникационе платформе за интеракцију руског и српског народа на територији Руске Федерације.
© Sputnik / Николина ТеслаДмитриј Нечитајло и Полина Нечитајло на "Месецу српске културе"
Месец српске културе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Дмитриј Нечитајло и Полина Нечитајло на "Месецу српске културе"
„Догађаји на којима ће се представљати српска култура су неопходни и од великог значаја. Циљ њиховог организовања је да се руски народ који живи како у Москви, тако и у другим регионима Русије, упозна са српском културом“, објашњава наш саговорник.
Слично мишљење дели и српско-руска уметница и организатор културних дешавања у дијаспори Весна Симић. Према њеним речима, „Месец српске културе“ се одржава због зближавања руског и српског народа, двеју култура, традиција, и проналажењу нових путева, по којима ће ова два народа корачати заједно.
© Sputnik / Николина ТеслаДетаљи са изложбе
Месец српске културе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Детаљи са изложбе

Балканска атмосфера у Москви

Међу најпознатијим догађајима који се одржавају овог месеца је изложба слика “Душа Србије”. На овој изложби, представљена су дела познатог руског сликара Дмитрија Нечитајла, руско-српске уметнице Весне Симић и многих других.
© Sputnik / Николина ТеслаИзложба у оквиру манифестације
Месец српске културе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Изложба у оквиру манифестације
Осим тога, организовани су музички концерти, изложбе књига, едукативни квизови, а такође, пуштен је и видео- снимак, на ком је велики пријатељ српског народа на Косову и Метохији и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, представио своју књигу “Сви моји путеви воде ка Србији”.
Током посете манифестацији, читаоци и гости библиотеке имаће прилику лично да се састану и поразговарају са преводиоцима српске књижевности, научницима, предавачима, представницима јавних организација руско-балканске сарадње и истраживачима који популаризују српску културу у Русији.
© Sputnik / Николина ТеслаЈедан од радова на изложби
Месец српске културе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Један од радова на изложби
На отварању манифестације српска култура показана је и кроз народну ношњу, српске народне песме, фолклор и традиционалну кухињу.
"Ми волимо Србију!", "Србија је наш други дом", "Православна браћа”," Верни пријатељи"– само су неки од израза који су се могли чути међу руским посетиоцима овог догађаја.
Треба напоменути да су свечану манифестацију посетили представници амбасаде Србије и Босне и Херцеговине у Москви, руски сликар Дмитриј Нечитајло, руска позоришна глумица Полина Нечитајло, као и велики број српских студената и руских посетиоца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала