- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Ирански сајбер напад разоткрио тајне разговоре Тиране и Лондона

CC0 / Pixabay / Шифрована порука
Шифрована порука - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Пратите нас
Наводни ирански сајбер напад на ИТ системе Албаније разоткрио је тајне преговоре између Тиране и Лондона о мерама за борбу против организованог криминала и илегалне имиграције, наводи британски Телеграф.
Лист је објавио да су "осетљиви" документи британске владе наводно открили ирански хакери и да су током викенда процурили на шифровани Телеграм канал.
Документи наводно укључују мејл преписку из фебруара 2022. између тадашњег директора полиције Албаније Гледиса Наноа и амбасадора Велике Британије у Албанији Аластер Кинг-Смит.
У једном мејлу, шеф албанске полиције захваљује Кинг-Смиту на помоћи, додајући да им је „заиста потребна“ његова подршка „сада и у будућности“ за „заједничке напоре Тиране и Лондона против организованог криминала“.
У допису, откривеном у мејлу, помиње се предлог граничних снага Велике Британије да пошаљу своје службенике у Албанију како би саветовали о безбедносним мерама које би се могле предузети у борби против илегалне имиграције и дистрибуцију кокаина у Европу од стране организованих криминалних група у тој балканској држави .
Према меморандуму, улога граничних снага ће се фокусирати на албанске луке Драч и Порто Романо како би „проценили контејнерски саобраћај, путнике и ИТ системе за спровођење закона, и тренутне оперативне способности које постоје у луци .”
Преписка је уследила након што је албански парламент прошле недеље усвојио меморандум о размени криминалних и биометријских података о албанским мигрантима који илегално прелазе Ламанш са агенцијама за спровођење закона Уједињеног Краљевства.
Албански мигранти тренутно чине до 60 одсто свих долазака малим бродовима у Британију.
У одвојеном догађају раније овог месеца, Тирана је прекинула дипломатске односе са Техераном након што је оптужила Иран да покушава да покрене сајбер напад на албански портал јавних услуга на мрежи.
Техеран је одбацио оптужбе као „неосноване“, преноси међународни Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала