- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта је кључни резултат сусрета Путина и Додика – у деликатном тренутку

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Републике Српске Милорад Додик и председник Русије Владимир Путин у Кремљу
Председник Републике Српске Милорад Додик и председник Русије Владимир Путин у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Пратите нас
Сусрет председника Руске Федерације Владимира Путина и српског члана Председништва БиХ, Милорада Додика, показао је постојање континуитета и савезништва власти Републике Српске и Русије, што је, посебно у тренутној ситуацији, од обостраног интереса, каже за Спутњик политиколог из Бањалуке Војислав Савић.
Путин и Додик су се састали у Москви, а руски председник је Додику пожелео успех на изборима који се у БиХ одржавају 2. октобра, изразивши наду да ће патриотске снаге у Републици Српској јачати. То ће, како је поручио Путин, јачати сарадњу Републике Српске и Русије.
Додик је добио и гаранције да ће Гаспром наставити да испоручује гас у Републику Српску у неопходним количинама и по ценама из постојећег уговора, које неће бити кориговане.

Значај разговора Путина и Додика

Коментаришући за Спутњик значај тог сусрета, Савић напомиње да смо често заробљени у некаквим западним медијским аршинима па игноришемо да постоји један огроман део света који размишља и функционише другачије од онога како то данас чини Запад.
„Мислим да Срби генерално, и Република Српска и Србија, свој положај што више треба да оснаже у том новом поретку који свакако долази и у том контексту овакве посете имају јако велики значај“, истиче он.
Савић указује и на оно што је најзначајнији продукт тог сусрета:
„Сам однос руског председника према члану Председништва БиХ из редова српског народа показује огромну дозу поштовања и савезништва између два народа. То се види и по пројектима који су најављени и то је и најважније из ове посете, а то је обезбеђена енергетска стабилност и нови инфраструктурни пројекти“.

Значај пројеката који БиХ неће да схвати

Ти пројекти су, по оцени нашег саговорника, значајни и за БиХ, само што у Сарајеву често имају проблем да схвате да је то и за њихово добро. Подсећајући да је, на пример, Федерација БиХ далеко већи корисник руског гаса од РС, он сматра да Сарајево, док му се не обије о главу њихово опструисање инфраструктурних објеката које је РС договорила са Русијом, неће схватити колики је значај тога што преко српског народа може да има комуникацију и партнерство са РФ.
Савић, такоће, указује на то да је посета Додика Кремљу била обострано значајна, како за РС тако и за Руску федерацију.
„Колико год РС и Срби да су квантитативно мањи партнер, не треба потценити ни значај за Руску Федерацију да задржи добре односе са лидерима како на Балкану, тако и у овом делу Европе. У том смислу постоји обострани интерес, само што је сваки интерес реципрочан значају друге стране. Руска Федерација је огромна држава са огромним геостратешким потенцијалом, али свакако да РС има ту своје место које не треба да се занемари. И наравно БиХ у комплету“, каже наш саговорник.
© Tanjug / Зоран ЖестићПостојање континуитета и савезништва власти Републике Српске и генрално Срба и Русије, посебно у тренутној ситуацији,је од обостраног интереса
Заставе Србије и Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Постојање континуитета и савезништва власти Републике Српске и генрално Срба и Русије, посебно у тренутној ситуацији,је од обостраног интереса

На обострану корист

Русији је, сматра он, данас у интересу да тражи партнере у свету где год може и Србија и РС су им добри саговорници јер показују разумевање за њихову позицију. Знамо да у Европи нема земаља које могу тако слободно да поставе своју позицију, да уваже све стране, а то је, истиче Савић, Русији значајно и на унутрашњем плану.
Тиме она показује да су јој ставови валидни и да за то што ради има разумевања у свету, да свет разуме глобалне процесе и шта је све то урађено у Украјини што је довело до тренутне ситуација. Показује да није изолована, како би да је представе, подвлачи овај политиколог из Бањалуке.
Када се узме у обзир сав контекст онога што се тренутно дешава у свету, а у највећој мери је везан за дешавања у Украјини, али и за друге глобалне процесе, поготово на Далеком истоку, свет се, сматра он, налази пред великим бројем изазова на које нико неће остати имун.

Стварати савезништва

У таквим временима, како додаје, јако је битно да стварате савезништва где год можете, где можете што више да проширите своју економску, безбедносну, енергетску сарадњу како би диверсификовали своје изворе и своје партнере и тржишта и у том контексту свака комуникација, свака дипломатска активност је пожељна.
Савић истиче да је Русија у свим тим стварима данас сатанизована као неко с ким уопште не треба да се разговара, иако није учинила ништа што није ниједна друга велика сила у претходном периоду, него чак у много мањем интензитету него што су то радиле бројне западне земље када су у питању војне интервенције и операције.
„Мислим да код Срба постоји посебан сензибилитет за ситуацију у којој се данас Руси налазе зато што је овде већ сличан процес медијске сатанизације и неке врсте идеолошког остракизма проведен деведесетих година прошлог века. На трагу тога мислим да овде људи много боље могу да разумеју тај процес који се дешава“, каже овај политиколог.
Он зато сматра да не треба занемарити значај Срба као партнера и значај српског народа као партнерског.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала