Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић поручио из САД: Мој говор у УН ће бити за нијансу оштрији јер ће штитити нашу позицију

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је из Њујорка да ће његов говор у УН бити за нијансу оштрији јер ће штитити нашу позицију.
"Мој говор у УН биће за нијансу оштрији јер ће штитити нашу позицију, али немамо превише избора, не можемо да се одричемо својих ставова, не можемо да се одрекнемо своје земље, водили смо рачуна о свакој речи", рекао је Вучић за Танјуг.
То што ће се у Генералној скупштини обратити после украјинског председника Владимира Зеленског, Вучић види као хендикеп.
"Хендикеп је то што ћу говорити иза Зеленског јер је читава западна хемисфера апсолутно на његовој страни. И свака реч која се буде разликовала од његових не може и неће наићи на разумевање наших западних партнера. Али не можемо да се одричемо своје политике и нећемо, нити својих ставова а понајвише нећемо да се одричемо наше земље", навео је Вучић.
Вучић је додао да је он већ најавио раније могућу мобилизацију у Русији, и додао да су "возови из свих станица кренули".
"Возови из свих станица су кренули, из Берлина, Лондона, Вашингтона, нико више своју машинерију неће да зауставља. Када се слонови туку на малима је да се сакријемо. Али неће довозилити да будемо невидљиви. Неће трпети слободарске, правичне ставове Србије. Баш их брига, као и 1999.када су нас бомбардовали“, казао је он.
Вучић је истакао да нико ништа неће питати осим што ће наређивати да радимо исто што и они.
„За нас је важно да укажемо на потребу очувања мира, што неће бити лако. Курти нас оптужује за много тога. Наш тим донео је одлуку да су сви сити наших међусобних оптужби“, додао је он.
У економији, каже,цена нафте је скочила, и очекује да ће наредних дана када буде долазило до ескалације ситуације бити све теже.
„Остало је још шест месеци и 10 дана до краја периода који сам означио да је кључни. Огромне су промене. Неке земље ће изаћи лако из кризе, неке неће моћи да је поднесу, пропадаће и губиће економски сувернеитет. Остаје много тога да радимо, да се изборимо, будемо вешти и сналажљиви“, закључио је он.
„Све што је најгоре могло да се догоди на међународном плану нама се догодило. Тешко време предстоји, много тешко, и политички и економски. Нисмо сигурни колико ће реалне подршке бити за Србију“, рекао је Вучић додајући да ће за десетак дана обелоданити какве ће мере бити донете за превазилажење кризе.
Казао је да ће код нас бити свега довољно, и да ће ускоро почети разговори о повећању пензија и плата, јер имамо много боље стање прихода и расхода, иако су се расходи повећали. Приходе су за 147 милијарди већи, од расхода који су 42,1 милијарду већи него до сада.
На питање како коментарише јутрошње обраћање руског председника Владимира Путина, Вучић је оценио да се после објаве делимичне мобилизације ствари мењају.
„Јасно је да се Путин неће предати. Јасно је да ће да се бори. Јасно је и да су украјински војници били бројачано надмоћнији. Претпостављам да је зато донео одлуку о мобилизацији. Запад је очекивао пораз, а сада то „компликује“ ствари“, рекао је Вучић додајући да ће, што се Србије тиче, сваки дан бити све тежи.
Упитан да прокоментарише и јутрошњу изјаву кинеског председника Сија Ђинпинга, који је рекао да кинеска армија треба да се спрема за стварна ратна дејства, Вучић је оценио да Кина неће дозволити сопствено понижење.
„Кинези су веома стрпљиви. Они неће ићи грлом у јагоде, али неће дозволити понижење своје земље. Чули сте и председника Бајдена који је рекао да желои мир са Кином. Нико не жели сукоб“, рекао је Вучић.
На питање како коментарише изјаву Аљбина Куртија коју је дао за Си-Ен-Ен и у којој је поред осталог рекао да је Србија је савезник Русије, Вучић је одговорио да такве изјаве нису за потцењивање.
„Те изјаве имају ефекта. Не треба да их потцењујемо. Ми не можемо да подржимо његове идеје о непостојању Срба на Косову и Метохији. Суштина је у томе да он жели да изиграва Зеленског и да је важно да се постави тако да буде поштован као Зеленски“, рекао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала