- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Објављена најскупља фотографија у историји тениса – „велика четворка“ последњи пут заједно

© AP Photo / Kin CheungЛејвер куп тим Европе
Лејвер куп тим Европе - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
Пратите нас
Новак Ђоковић, Роџер Федерер, Рафаел Надал и Енди Мари, четворица тенисера који су својим каријерама и међусобним дуелима написали историју белог спорта фотографисали су се на тренингу пред последњи турнир на ком ће се сви заједно наћи. Швајцарац који је покренуо тениску револуцију последњи меч у каријери играће на Лејвер купу.
Пре 24 године на велика врата Роџер Федерер закорачио је у професионални бели спорт и својом елегантном и раскошном игром каква није виђена до тог момента популаризовао га и подигао на виши ниво.
„Захвалан сам на јединственој прилици да будем на истом терену са мојим највећим ривалима и легендама овог спорта.Ово је моменат који ћу довека памтити.Хвала Лејвер Купу који је омогућио да се нас четворица удружимо.Радујем се наредним данима где ћемо уживати у одличним тенису и прослављању изванредне каријере Федерера“, написао је Новак Ђоковић на друштвеним мрежама.
Шест година од почетка професионалне каријере Федерер се по први пут састао са тада младом надом шпанског тениса Рафаелом Надалом и те 2004. године у Мајамију почела је прича о једном невероватном ривалству након којег су се појавила још невероватнија ривалства.
© AP Photo / Kin CheungЛејвер куп Тим Европе
Лејвер куп Тим Европе - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
Лејвер куп Тим Европе
Само годину дана након што је упознао Надала, Роџер Федерер сусрео се са још једним великим играчем који је обећавао у будућности, а то је био Енди Мари.
Како је све популарнији тенис почео да добија све невероватније играче који су га чинили престижним спортом, развијала су се нова имена која су претила да се такође попну на тениски врх, а међу њима је био и Новак Ђоковић.
Као млади тенисер Новак се пробио на врх и игра велике мечеве, а 2006. године сусрео се са Федерером, као и са Надалом и Маријем.
Новак је тада савладао само Марија, али 16 година касније када је Федерер објавио да завршава каријеру Ђоковић иам позитиван скор против сва три велика ривала.
Федерера је у 50 мечева победио 27 пута, Надала у 59 мечева савладао је 30 пута, а од 36 дуела против Марија Британца је савладао 25 пута.
Новак је најуспешнији у ривалству велике четворке док ће Федерер завршити каријеру са позитивним скором само против Марија, док Надала води против такође Британца и Роџера.
Најкасније су ривалство отпочели Надал и Мари који су први међусобни дуел одиграли 2007. године у Аустралији када је Шпанац успео да слави после пет сетова.
Тренинг на Лејвер купу био је отворен за јавност, а публика је присуствовала историјсом трнеутку јер након што Федерер заврши каријеру нико неће имати прилике да настави ривалство са њим.
Тумаини Карајол, новинар који је снимио тренинг, написао је бројке због којих су ова четири имена написала историју.
Дакле, на терен је изашло 66 Гренд слем титула, 234 меча су одиграли међусобно, укупно су провели 933 недеље на првом месту АТП листе.
Највише Гренд слемова има Надал који је 22 пута подигао Гренд слем пехар, док Новак има само један мање. Укупно 20 их има Федерер, а Мари три.
Највише недеља на тениском врху провео је Новак који је укупно био први 373 недеља, а после њега иде Федерер са 310. Надал је на броју 209, а Мари је први тенисер света био 41 недељу.
Лејвер куп тим Европе - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
СПОРТ
Роџер се једном реченицом поклонио Рафи и Новаку, а Надал му поручио: „Одлази најважнији играч“
Вероника Кудерметова и Људмила Самсонова - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
СПОРТ
Рускиње харају Токијом – прва пала шампионка Вимблдона
Роџер Федерер и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
СПОРТ
Федерер званично са Надалом за крај – Новака нема на списку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала