- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Северна Кореја дематује САД: Не испоручујемо оружје Русији - „држите језик за зубима"

© Sputnik / Iliya PitalevБалистичке ракете за подморнице "Пукистон-1" на паради у Пјонгјангу, Северна Кореја.
Балистичке ракете за подморнице Пукистон-1 на паради у Пјонгјангу, Северна Кореја. - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
Пратите нас
Северна Кореја није испоручивала оружје и муницију Русији, нити има планове да то чини, како наводе Сједињене Америчке Државе. Циљ тих неоснованих оптужби је подривање имиџа Пјонгјанга, рекао је заменик директора главне управе за техничко опслуживање Министарства одбране Северне Кореје.
У изјави, коју је објавила севернокорејска Централна телеграфска агенција, се наводи да су развој, производња, извоз и увоз војне опреме законско право суверене државе и нико нема право да критикује Северну Кореју због тога.

„У почетку нисмо признали незаконите и нељудске ‘санкционе резолуције’ Савета безбедности УН против Северне Кореје, којима манипулишу САД и њени следбеници. Међутим, да разјаснимо једну ствар. У прошлости никада нисмо извозили оружје или муницију у Русију и не планирамо да то радимо. Не знам где су САД преузеле ову неутемељену ‘теорију о трговини оружјем’, али то се ради како би се оцрнио имиџ наше Републике“, наводи се у саопштењу.

Пјонгјанг одлучно осуђује понашање Вашингтона, упозорава да не шире такве теорије и саветује САД да „држе језик за зубима".
Амерички лист „Њујорк тајмс“ је, позивајући се на податке које је открила обавештајна служба САД, раније саопштио да Русија, наводно, купује милионе артиљеријске муниције и ракета од Северне Кореје. Према мишљењу листа, то сведочи о томе, да су санкције озбиљно ограничиле ланце у снабдевању и приморале Москву да тражи испоруке оружања од земаља одметника. Ове тврдње су касније поновили у Пентагону и Стејт департменту САД.
Стални представник Русије у ЕУ Владимир Чижов изјавио је да су приче о томе да Русија, наводно, набавља оружје и муницију од Северне Кореје, измислили западни медији. Стални представник Русије у УН Василиј Небензја је такође оповргао ту информацију и назвао је лажном.
Зграда Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
РУСИЈА
Русија: Информације о преговорима о слању добровољаца из Северне Кореје у Донбас су лажне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала