- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Уставни суд БиХ оспорио Закон о непокретној имовини Српске

CC BY 2.0 / me5otron / Уставни суд Босне и Херцеговине
Уставни суд Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
Пратите нас
Уставни суд БиХ је, одлучујући данас о захтеву шест делегата Дома народа ПС БиХ, утврдио да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, јер је то, како је наведено из овог суда, надлежност БиХ.
На сајту Уставног суда БиХ је наведено да овај закон стављен ван правне снаге.
Наводи се да је „Суд поновио своје становиште из ранијих одлука о томе да је БиХ покушала да реши то питање путем формирања Комисије за државну имовину“.
Додаје се да је у том правцу деловао и Кристијан Шмит, којег, подсећамо, Република Српска не признаје као високог представника.
„Међутим, Уставни суд је констатовао да то питање још није решено и да постоји истинска нужност, те позитивна обавеза да БиХ то питање реши што је пре могуће“, наведено је из овог суда.
Народна скупштина Републике Српске усвојила је 10. фебруара Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.
Закон је требало да ступи на снагу 13. априла, али га је Кристијан Шмит дан раније суспендовао и донео одлуку о његовом неспровођењу док Уставни суд БиХ не донесе став о том питању, преноси РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала