Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић из Америке: Представник мале земље се дрзнуо да каже истину - то је изазвало пажњу /видео/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Алекандар Вучић обратио се из Њујорка где је у среду говорио на Генералној дебати светских лидера у Уједињеним нацијама.
Он је рекао да је његов говор у УН изазвао пажњу јер је другачији и јер је неко ко представља малу по величини земљу дрзнуо да каже истину.
"Мој говор је изазвао пажњу зато што је другачији, зато што се неко мали дрзнуо да каже истину. Мени су синоћ пришли шефови мисија неких од најважнијих земаља да ми честитају. Изашли су из сале да ме сачекају, честитају, и кажу да ово нису чули у последњих 10 година. Ја сам само говорио оно што мислим, али морам да се руководим тиме јесмо ли тиме направили нешто добро за нашу земљу, мислим да јесмо јер смо бранили нашу позицију, подигли смо своју цену и показали да смо у стању да се боримо за своје ставове", навео је он.
Вучић је истакао да је аргументовано бранио нашу позицију.
"Они сада сви знају да смо ми показали тај наратив јединства у борби за територијални интегритет. Јер смо подсетили на неке ствари којих не желе радо да се сећају, када је у питању поштовање територијалног интегритета и Повеље УН. Није то питање снаге, већ сам наратив и прича теже пролази ако неко постоји да их подсети како су поштовали Повељу УН неколико деценија раније", навео је.
Он је рекао да ће управо зато велике силе ићи на то да што пре реше косовски чвор.
"Али имамо ли избора. Да изађем да причам о екологији, па не могу, криза је на Косову. Несташице хране и енергената су ту. Не могу да причам бесмислице. Није тај говор мач са две оштрице, већ наша позиција уопште. Ми не можемо да умилостивимо никога ћутећи. Тек тада би се као орлушине устремили на нас. А сада виде да смо мали, али спремни да се боримо", додао је Вучић.
Навео је да су контекст и његове речи пажљиво бирани, и да се то не може оспорити.
"Ја сам износио чињенице. Неки су срећни због тога, неке од највећих земаља света. А неки и нису срећни. А моје је да радим за грађане Србије. Да ли су други срећни или нису, шта то мене брига", додао је.

"Следи велики светски сукоб"

Вучић је изјавио да се погоршава геополитичка ситуација у свету и да ће уследити велики светски сукоб.
"Нећу да причам лепе приче, да ће тећи мед и млеко и цветати цвеће, а то нема везе са светском политиком и геополитичком ситуацијом, која иде у канал. Присустоваћемо великом светском сукобу", рекао је Вучић, на питање новинара да ли ће упркос лошим предвиђањима, ипак, вратити из Њујорка са неким охрабрењем да ће Србија успети да нађе начин да се избори са бројним изазовима.
Гледаћемо да Србија преживи, поручио је Вучић.
"Вратићу се (из Њујорка) са духом човека који је спреман да се бори за своју земљу и који ће да настави ту борбу, вербално и на све друге начине и да заштитимо своје интересе и доводимо више инвеститора. Ми смо свој посао поштено и одговорно обавили", рекао је Вучић.
Истакао је да се у свету ништа лепо не дешава, али да ће код нас бити веће пензије и плате, веће од скока инфлације.
"То су лепе вести, али да ли има неких других лепих вести из света да дођу до нас, да престане туча и рат - неће да престати, неће скоро, биће само све теже", рекао је Вучић.
Вучић је говорећи о састанку са Џејком Саливеном, саветником за националну безбедност америчког председника Џоа Бајдена, рекао да то није последњи састанак данас.
"Ово је вероватно био до сада један од најзначајнијих састанака, неки кажу да је он најважнији човек САД. Дуго је трајао састанак, причали смо и о економији, политичким питањима, стремљењима Србије, региону, Косову. По појединим питањима се није лако усагласити. Разговор је био отворен и искрен, а када је такав разговор увек мора донети неку добробит", рекао је он.
Додао је да су “претресли” сва питања, а да је он говорио о ставовима Србије, указао да је важно да заједнички дамо све од себе да економску активност између Србије и САД појачамо, да имамо више инвестиција.
“Задовољни смо што Ривијан долази, а када један Саливен то зна… Разговарали смо о енергетским пројектима, о обновљивим изворима енергије, о две њихове компаније, које су заинтересоване да раде у Србији и о дугим ставрима важним за унапређење сарадње о унапређују односа”, рекао је Вучић.
Он је додао да је са Саливеном говорио о српско-кинеским односима.
Вучић је рекао и да је разговарао са кинеским министром спољних послова.
"Говорим оно што увек говорим. И за говорницом УН нисам крио ништа. Имали смо добар и срдачан разговор ја и господин Ванг Ји, имаћемо увек. Мислим да је то важно да чувамо нашу позицију и добре односе са НР Кином", казао је он.
Вучић је навео да је са председником Ирана Ебрахимом Раисијем разговарао о поштовању територијалног интегритета.
"Имаћемо састанак и са Гвинејом Бисау и Нигером, председником Конгоа можда. Вечерас имамо и Светски економски форум", дода је.
Александар Вучић у Уједињеним нацијама - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
СРБИЈА
Вучић у УН: Многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала