- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић подржао „Отворени Балкан“: За флексибилније границе, без личне карте, за будућност

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да подржава иницијативу „Отворени Балкан“ и да навија да Црна Гора постане њен члан.
„Ја сам неко ко подржава идеју Отвореног Балкана. Свака иницијатива која води ка већој сарадњи са државама региона и истовремено води неком миру за мене је прихватљива. Потпуно је за мене неважно како се нека иницијатива зове или ко је иницирао ту иницијативу. Ја сам учествовао на два самита - и у Охриду и у Београду и радује ме да поред свих недаћа које имамо и политичких разлика, ипак постоје скупови на којима се третирају теме које бих ја волио да буду у центру јавног дискурса. Све теме које су биле, биле су економског карактера“, саопштио је Абазовић.
Он подсећа да Црна Гора није званично део „Отвореног Балкана“, али да навија да она то постане.
„Црна Гора је прихватила да да члана који је део групе за енергетску кризу и сигурност хране. Прва степеница стварања бољих односа јесте да људи седну за сто заједно, без обзира на разлике. У тим разговорима да идемо ка неким решењима, која тог тренутка можда нису историјска, али која воде ка неким стварима које би могле да читаву регију гурну у један други мод, који би био много повољнији него што је то сада“, истакао је Абазовић.
Он је подржао идеју да се у Њујорку наредне године током заседања УН, организује и самит о „Отвореном Балкану“.
„Морамо да нађемо тачке спајања и да гледамо како да фокус из прошлости преусмеримо на будућност. Прошлост не можемо да променимо, само будућност можемо да променимо. На нама је да изаберемо да ли ћемо и даље да будемо у том кавезу прошлости да се надгорњавамо и да покушавамо да увек за своје неуспехе окривљујемо друге, то је једна опција, а друга је да некако, не заборавимо све што се десило, то остаје увек као тема, али да имамо фокус на економском развоју“, објаснио је Абазовић.
Према његовим речима идеја Отвореног Балкана је добра, а додаје и да би волео да види флексибилније границе између свих држава.
„Бржи проток људи, роба и капитала је приоритет. У Србију, БиХ и Албанију ми улазимо са личном картом. Ја сам поборник идеје да се не показује ни лична карта, то већ ЕУ има. Да не идемо ка томе да отежавамо, напротив, треба да олакшавамо процедуре. Исто мислим и за лиценце, дипломе и радне дозволе“, закључио је Абазовић, пренео је „Косово онлајн“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала