- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган наложио да се с Москвом разраде алтернативе руском платном систему „Мир“

© Sputnik / Владимир Сергеев / Уђи у базу фотографијаЗграда Националног система за платне картице у Москви
Зграда Националног система за платне картице у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган наложио је министрима у Влади Турске да с Москвом разраде алтернативе руском платном систему „Мир“, а у наредним сатима турски лидер ће одржати састанке у вези с том темом, преноси дописник телевизијског канала „Хабер“ из Истанбула.
Председник Турске је изјавио да би у петак могла бити донета одлука о даљем коришћењу руске платне картице „Мир“ у Турској. Лист „Yeni Şafak“ је у петак ујутру објавио да САД прете санкцијама турским банкама због коришћења руског платног система „Мир“.
„Министрима је наложено да с Москвом разраде алтернативе платном систему 'Мир'. Преговори с руском страном су вођени у оквиру надлежних ресора, пре свега с министрима. У наредним сатима Ердоган ће имати састанке у вези с том темом“, пренео је телевизијски канал не прецизирајући какве алтернативе разматрају Москва и Анкара.
Турске „Ишбанка“ и „Денизбанка“ у понедељак су саопштиле да су обуставиле коришћење руских платних картица „Мир“, уз образложење да је одлука донета због санкција САД и Велике Британије Русији. Пријем платних картица „Мир“ у иностраним банкама, пре свега турским, зависиће од позиције самих кредитних картица, објашњено је у прес-служби тог платног система.
Ердоган се са Путином састао 5. августа у Сочију, када су ове картице биле једна од тема разговора.
„Са Путином сам се договорио о рубљи. Пошто ћемо обављати плаћања у рубљама, то ће, наравно, донети новац Русији и Турској. Ту је и руска картица 'Мир'. Тренутно наших пет банака ради на томе. Ту такође има озбиљних помака. То је, наравно, веома погодан процес за туристе који долазе из Русије. Помоћу њих могу да обављају куповину и плаћају боравак у хотелу. Наравно, то је веома, веома поједностављен систем и за њих и за нас. Током ове посете такође су одржани састанци председника Централне банке Русије и наше Централне банке“, рекао је тада Ердоган.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
СВЕТ
Ердоган: Размена заробљеника између Кијева и Москве важан корак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала