- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кремљ: За Донбас, Запорошку и Херсонску област у случају уједињења важиће Устав Русије

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаКремљ, Москва
Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Устав Русије ће важити за ДНР, ЛНР, Херсонску и Запорошку област у случају њиховог уједињења са Русијом, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков одговарајући на питање новинара да ли ће највиши државни акт важити и за те територије уколико се Кијев одлучи на напад на њих.
„Безусловно. На тим територија ће почети да важи Устав Русије. Све је сасвим јасно по том питању“, рекао је он на брифингу за новинаре.
Песков је додао и да Москва полази од тога да је осигурано да безбедност буде на високом нивоу на територијама на којима се одржавају референдуми о уједињењу с Русијом.
„Полазимо од тога је осигурано да безбедност буде на високом нивоу за одржавање референдума. Све остало што се тиче оперативне ситуације треба питати Министарство одбране“, рекао је он на питање новинара како оцењује ризике имајући у виду могуће нападе украјинске стране.
Он је додао да се Кремљ поноси људима који су се сами јавили у војне одсеке у првим сатима од када је почела делимична мобилизација. Упитан да ли има добровољаца и међу запосленима у Кремљу рекао је да му такви примери нису познати.
Према речима представника Главне организационе управе Генералштаба руске војске, контраадмирала Владимира Цимљанског ради се о више од 10.000 људи.

Преговори с Кијевом потребни, али нема предуслова

Песков је рекао и да је преговарачки процес са Украјином потребан али да Москва не види претпоставке за њихово обнављање.
„Више пута је и председник Путин објаснио да је украјинска страна напустила преговарачки процес пре неколико месеци и да је пре неколико месеци на свим нивоима изјављивала да ће решавати проблеме на бојном пољу. Реакцију нашег председника одлично знате“, рекао је Песков.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала