- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Чинимо све како би умањили ризике од употребе нуклеарног наоружања

CC0 / nited States Department of Energy / Wikipedia / Нуклеарна проба на атолу Бикини
Нуклеарна проба на атолу Бикини - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Русија чини све што је у њеној моћи како би умањила ризике од употребе нуклеарног наоружања који се појављују не кривицом Москве, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Руске Федерације Александар Венедиктов.

„Та нуклеарна претња која је, чинило се, нестала након завршетка конфронтације између СССР и САД, поново се појавила на хоризонту. Морам да оценим да се она појавила не кривицом Москве, која је чинила и наставља да чини све како би умањила ризике од употребе ракетно-нуклеарних снага од стране било које државе у свету“, рекао је Венедиктов поводом 60. годишњице од Кубанске ракетне кризе.

Подсећања ради, кубанска ракетна криза, на Куби позната као Октобарска криза, а у Русији као Карипска криза, представља један од критичних момената Хладног рата који је свет довео на ивицу нуклеарног уништења.
Сукобу је претходило размештање америчких ракета средњег домета у бази код Измира у Турској и у бази око Барија у Италији након чега је СССР инсталирао нуклеарне ракете на Куби што су САД прогласиле за претњу својој безбедности.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Специјална операција у Украјини
Не блефирам! Објављујемо цео историјски говор Владимира Путина /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала