- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Срамна ароганција“: Упозорење из ЕУ Италији, жестока реакција из Рима

CC0 / Unsplash/Ivan Oštrić / Заставе Италије и ЕУ
Заставе Италије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је Италију уочи парламентарних избора на последице уколико „одступи од демократских принципа“, што је лидер Лиге Матео Салвини, чија је партија део конзервативног савеза, оценио такве коментаре као „срамну ароганцију“.
Фон дер Лајен шаље ово упозорење Италији уочи парламентарних избора, заказаних за недељу у тој земљи, на којима се очекује победа десничарског блока на челу са новинарком Ђорђом Мелони.
Фон дер Лајен је, одговарајући на питање на Универзитету Принстон у Сједињеним Америчким Државама, истакла забринутост која је присутна у неким европским престоницама и сугерисала да би односи између Брисела и Рима могли да постану турбулентни ако Мелони и њени партнери обезбеде победу.
Она је додала да ће „ЕУ сарађивати са сваком демократском владом која жели да сарађује“, пренео је Ројтерс.
„Имамо начина да се позабавимо проблемом, споменула сам Мађарску и Пољску, уколико ствари оду у проблематичном правцу“, изјавила је Фон дер Лајен.
Ројтерс оцењује да је Фон дер Лајен мислила на препоруку Европске комисије да суспендује око 7,5 милијарди евра финансирања Мађарској због корупције, што је први такав случај у ЕУ.
ЕУ је увела меру финансијске санкције пре две године као одговор на оно што тврди да представља подривање демократије у Пољској и Мађарској, подсећа британска агенција.
Шеф Лиге Матео Салвини, чија је партија део конзервативног савеза који предводи Мелони, оценио је коментаре Фон дер Лајен као „срамну ароганцију“.
„Шта је ово, претња? Поштујте слободан, демократски и суверен глас италијанског народа!“, написао је Салвини на Твитеру.
Портпарол Европске комисије Ерик Мамер рекао је новинарима у Бриселу да Фон дер Лајен није желела да се меша у италијанску политику.
„Она је наглашавала улогу Комисије као чувара (европских) споразума у погледу владавине права“, објаснио је Мамер, пренео је Танјуг.
Мађарски премијер Виктор Орбан  - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
СВЕТ
Брисел жестоко уценио Орбана због односа према Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала