- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Уметност без струје“: Отворен нови изложбени простор Музеја града Београда

© Музеј града БеоградаЗграда Музеја града Београда у Ресавској улици 40б
Зграда Музеја града Београда у Ресавској улици 40б - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Нови изложбени простор Музеја града Београда отворен је данас изложбом „Unplugged – уметност без струје“, на којој су приказана дела из новије историје уметности, која су део колекције Музеја.
Отварању новог простора Музеја присуствовао је и градоначелник Београда Александар Шапић, који је изразио очекивање да ће се отварањем изложбеног простора грађанима додатно приближити културна добра престонице.
Навео је да се нада да ће до краја године бити започета реконструкција Музеја града Београда, која ће трајати око три године, а коштати више од 30 милиона евра.
„Ја се надам да ће до краја године тај тендер да прође, то је велика реконструкција која би требало да траје три године. То ће онда да буде једна велика ствар и за културу наше земље, нарочито Београда“, рекао је Шапић.
Додао је да је број дела у Музеју огроман и да Београд заслужује да има реконструисан музеј, на понос свих грађана.
Он је навео да ће Град Београд наредне године покушати да издвоји више средстава из буџета за културу и спорт, те да се не сме дозволити да те две области буду део тржишне економије.
„Без обзира на тешка времена не смемо да заборавимо на културу, јер народ који не води рачуна о својој култури не води рачуна о својој будућности. Уколико пустимо да нам култура и спорт уђу у тржишну економију, онда је питање шта остаје од нас као народа“, казао је Шапић.
Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић казала је да се тренутно у поставци новог изложбеног простора налазе слике које су део колекције Музеја, те да је реч о највреднијим ауторима нашег ликовног домена.
„Галерија је самом естетиком прилагођена оваквој врсти представља савремене сцене публици и гледаоцима, мало у индустријском стилу, негде апсолутно неутрална, за све што Музеј Града Београда у наредним корацима планира“, навела је Медаковићева.
Градска секретарка за културу Наташа Михаиловић рекла је да је велико задовољство да ради са градоначелником који, каже, разуме важност културе и додала да је отварање изложбеног простора још један корак ближе реконструкцији зграде Музеја града Београда, преноси Танјуг.
Дигитални музеј града Београда - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
КУЛТУРА
Престоница богатија за Дигитални музеј града Београда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала