Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија неће гласати за ограничавање права вета или искључење Русије из СБ УН: Вучићева порука из САД

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је из Њујорка да је готово сигуран да ће западне силе покушати да Русију искључе из Савета безбедности УН и истакао да Србија за то неће гласати.
"Да ли ће то успети или не, видећемо", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара шта би могло да се деси са Србијом уколико би Русију искључили из Савета безбедности УН и оценио да би за Србију то била катастрофа због КиМ.
Он је навео да за то постоје три опције од којих је једна, како је рекао, да Русији ограниче право вета за све што се тиче сукоба у Украјини, али да то могу да прошире и кажу да се односи на све што се тиче питања територијалног интегритета и за целу Европу.
"Србија за ограничавање права вета или за искључење Русије из Савета безбедности неће гласати. Ту немамо никакву дилему", подвукао је Вучић.
Он је рекао да им за то треба двотрећинска већина, али да могу да се позову и на то да Русија није формално правни сукцесор Совјетског Савеза, јер не постоји папир који би тако нешто доказао већ је у то време на основу неформалних договора са (Борисом) Јељцином Русија примљена као стална чланица Савета безбедности.
"Али, постоји члан, мислим акта 108, на који видим да се спремају да се позову. То би било рушење постојећег међународног правног поретка", рекао је Вучић.
Додао је да им је за једну од тих одлука потребно да Кина буде уздржана и да не изрази вето.
"Бог зна шта све могу да ураде. То није ни далеко, ни немогуће и мислим да се већ увелико разрађују планови по том питању, а шта је то за нас? Па, за нас је то катастрофа, због КиМ наравно", истакао је Вучић.
Вучић се данас у Њујорку састао са министром спољних послова Русије Сергејем Лавром са којим је, како је навео, разговарао о енергетици и да му је захвалио на подршци територијалном интегритету Србије.

"Са Лавровом сам имао добар разговор. Разговарали смо о енергетском аранжману и захвалио сам му на подршци територијалном интегритету Србије", рекао је Вучић.

Говорећи о томе да се ситуација у свету компликује и да ће бити све горе он је рекао да су неки европски лидери тражили сусрет са Лавровом, али да су морали захтев да повуку јер је стигла забрана.
„Тога никада није било“, рекао је Вучић.
Састанак министра иностраних послова Сергеја Лаврова и  премијера Србије Александра Вучића у Београду - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
РУСИЈА
Вучић и Лавров се састали у Њујорку
Подсетимо, Вучић је у среду говорио на Генералној дебати светских лидера у Уједињеним нацијама.
Александар Вучић у Уједињеним нацијама - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
СРБИЈА
Вучић у УН: Многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала