- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Након ерупције подводног вулкана у Пацифику никло беба-острво /видео/

CC BY 2.0 / Pierre Markuse / Вулкан на острву Тонга
Вулкан на острву Тонга - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
У југозападном Пацифику, где подводних вулкана има у изобиљу, појавило се ново острво након ерупције. Један од ових потопљених вулкана пробудио се 10. септембра, избацујући лаву, пару и пепео, наводи се у саопштењу „Насине“ земаљске опсерваторије.
Само једанаест сати након што је вулкан почео да еруптира, ново острво се појавило изнад површине воде, наводи НАСА, која је сателитима снимила острво у настајању.
Новорођено острво је брзо порасло. Дана 14. септембра, истраживачи у „Тонга геолоџикал сервисез“ проценили су да је острво покривало само 4.000 квадратних метара. Али до 20. септембра, острво је нарасло на 24.000 квадратних метара. Ново острво се налази на вулкану Хом риф на централним острвима Тонга.
Острва створена подводним вулканима „често су кратког века“, каже НАСА. Али понекад ефемерна острва могу опстати годинама или чак деценијама.
Вулкан Хом риф еруптира од петка, наводи се у објави Геолошке службе Тонге на Фејсбуку. Али активност вулкана „представља мали ризик за ваздухопловну заједницу и становнике Вава’уа и Ха’апаија“, две групе острва у централној Тонги.

„У протекла 24 сата није пријављен никакав видљиви пепео. Ипак, свим поморцима се саветује да до даљњег отплове више од четири км од гребена“, додала је агенција.

Астероид у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мисија од историјског значаја: НАСА ускоро тестира одбрану планете Земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала