- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Анкара: Грчка милитаризује острва, имамо право на самоодбрану

© Sputnik / Лола ЂорђевићТурска застава
Турска застава - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Министар одбране Турске Хулуси Акар оптужио је Грчку да милитаризује острва у Егејском мору која би по споразуму требало да остану демилитаризована и навео да Турска има право на самоодбрану.
"Ова ситуација нам даје право на самоодбрану и доводи у питање суверенитет острва. Када ми ово кажемо, Грци праве галаму од тога, кажу, угрожавамо им суверенитет", додао је Акар, пренео је "Катимерини".
Турски министар је рекао да, иако Анкара има "добре намере", неки грчки политичари настављају са провокативним акцијама и реториком.
"Прибегавају разним средствима да оклеветају Турску. Испадају смешни неоснованим клеветама које немају утемељење у логици и правди. Док их упорно позивамо на састанак ради решавања проблема, они упорно избегавају дијалог. Лажу да је Турска та која избегава дијалог. Стално се жале на Турску у НАТО, ЕУ и САД за проблеме које можемо да решимо између себе. Они покушавају да наше билатералне проблеме претворе у проблеме Турска-НАТО, Турска-ЕУ или Турска-САД", поручио је Акар.
Акар истиче да Турска није претња.
"Турска је снажан, поуздан и ефикасан савезник. Наш циљ је да Егејско море буде море мира и пријатељства, у којем ће доминирати стабилност и праведна расподела свог богатства. Ипак, дали смо одговор на све врсте неправедних и незаконитих покушаја на терену и за столом, и то ћемо чинити и убудуће", казао је Акар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала