- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Иран: Следе узвратне мере против Кијева

© AP Photo / Hasan SarbakhshianПоглед на нуклеарне објекте у Натанзу, Иран
Поглед на нуклеарне објекте у Натанзу, Иран - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Након одлуке Кијева да одузме акредитацију иранском амбасадору у Украјини, због тврдњи да је Техеран наводно испоручио Русији беспилотне летелице, из Ирана поручују да ће уследити узвратне мере.
„Наша земља ће предузети одговарајуће мере као одговор на одлуку Украјине“, наводи се у саопштењу званичног представника иранског Министарства спољних послова Насера Кананија Чафија.
Он је Кијеву посаветовао да не потпада под утицај трећих држава чији је циљ да се наруше односи.
У саопштењу се подсећа на тежњу Ирана да има посредничку улогу између Москве и Кијева и да се за конфликт нађе политичко решење, као и на више контаката које је шеф иранске дипломатије Амир Абдолахијан имао и са руским и са украјинским министром спољних послова.
Подсетимо, до заоштравања у односима Украјине и Ирана дошло је након што је украјинско Министарство спољних послова укинуло акредитацију иранском амбасадору у Кијеву и донело одлуку о значајном смањењу броја запослених у иранској амбасади а разлог су непотврђене информације да је Иран испоручивао оружје Русији.
Портпарол беле куће Карин Жан-Пјер је, наиме, изјавила да САД сматрају да је Иран наводно послао Русију прву партију беспилотних летелица.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је раније рекла да је ова тема вештачки пласирана у америчким медијима, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући писање „Вашингтон поста“ о испорукама беспилотних летелица изјавио да се у последње време објављује много фејк информација.
Мали противподморнички брод Поворино војне поморске базе Црноморске флоте руске морнарице током тактичких војних вежби  - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
СВЕТ
Иран, Русија и Кина ће ове недеље вежбати заједно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала