- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кнежевић: Уверен сам да ћемо успети да сменимо Ђукановића

© Фото : Youtube/Skupština Crne Gore/PrintscreenМилан Кнежевић, председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Црне Горе
Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић казао је да су на неуставно деловање Мила Ђукановића могли да одговоре једино уставним механизмима, а то је да са 41 потписом посланика затраже његово разрешење и расписивање превремених председничких избора.
Кнежевић је уверен да ће у наредних 15 дана успети у овој намери, јер су посланици спремни за то и јер је то једини начин да се изађе из институционалне кризе.
Како је казао гостујући на ТВ Прва, то може да уради председница Скупштине Данијела Ђуровић, с обзиром да се Ђукановић налази у последњој години мандата.
„У овом тренутку већина од 41 посланика штити и Устав и институције система, јер је Ђукановић од једне протоколарне улоге покушао да распусти Скупштину и да организује изборе по његовим правилима“, каже Кнежевић.
Он је казао да Уставни суд у овом тренутку не постоји, јер нема кворум за одлучивање, али и када су га имали о одређеним актима се одлучивало и након 10 година.
„У овом тренутку све је јасно, уколико дође до разрешења Ђукановића, председница Скупштине преузима све његове ингеренције и надлежности, а то значи да она одмах треба да распише превремене председничке изборе, али и да изабере мандатара Миодрага Лекића. Непостојање Уставног суда у овом тренутку је правна празнина, која се једино може тумачити логички, да је Скупштина једина надлежна да управља државом“, поручио је Кнежевић.
Истакао је и да је маневарски простор Ђукановића сужен, ушао је у последњу годину председничког мандата.
„Уместо да се држи својих надлежности покушава да држи снагу ДПС-у пред предстојеће локалне изборе“, каже он, преносе црногорски медији.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
РЕГИОН
Мило Ђукановић доставио Скупштини допуњени предлог за скраћење мандата парламента
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
РЕГИОН
Велики обрачун блокирао Црну Гору: Ко ће кога – Мило већину или они њега
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала