- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Одлазак филмске диве: Преминула глумица Луиза Флечер

CC BY 2.0 / Википедија/ Alan Light / Луиза Флечер
Луиза Флечер - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Глумица Луиза Флечер, која је славу стекла глумећи медицинску сестру у филму „Лет изнад кукавичјег гнезда“, умрла је у 88. години живота.
Рођена је 22. јула 1934. године у Бермингхаму у Алабами, а интернационалну славу стекла је маестрално играјући садистичку медицинску сестру Милдерд Рачед у филму Милоша Формана „Лет изнад кукавичјег гнезда“ из 1975. Улога сестре Рачед донела јој је Оскара за најбољу глумицу, док је њен партнер у филму, Џек Николсон исту награду добио за најбољег глумца.
Форманов филм постао је убрзо по приказивању један од најпопуларнијих филмова свих времена, а Флечерова, односно њено тумачење сестре Рачед постало је парадигма опресивних друштвених система који гуше слободу појединца.
За улогу у Формановом филму било је много познатијих кандидаткиња него што је у том тренутку била Флечерова, која је била у раним четрдесетим годинама, али се ноије бавила глумом јер је била заокупљена одгајањем деце. Улогу сестре Рачед, између осталих, одбиле су тада веома популарне и афирмисане глумице као што су биле Ен Бенкрофт, Елен Бернстин или Анђела Ленсбери.
Међутим, Форману се јако допало како је Флечерова одиграла улогу у филму Роберта Алтмана „Лопови попут нас“ и одлучио је да ризикује са мање познатом глумицом.
Флечерова је, према изјави коју је дао њен агент Дејвид Шол агенцији Асошиејтед прес, преминула у у сну, у свом дому у Француској окружена породицом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала