- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Зашто Холивуд више не може да сними филм као што је „Казабланка“ | Орбита културе

CC0 / Arthur Halucha from Pixabay / Хемфри Богарт и Ингрид Бергман, илустрација за филм Казабланка
Хемфри Богарт и Ингрид Бергман, илустрација за филм Казабланка - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Саговорници „Орбите културе“ објашњавају зашто данашњи Холивуд не може да сними филм попут „Казабланке“, ремек дела насталог пре 80 година
Како се Андрија Милошевић снашао у улози чувеног Херкула Поароа, да ли ћемо на сцени гледати жанровски необичну представу „Убиство у Оријент експресу“, рађену по чувеном роману Агате Кристи а која ће премијерно бити изведена 25. Септембра у позоришту „Бошко Буха“ на вечерњој сцени „Театра Вук“ питамо редитеља представе Даријана Михајловића .
Зашто је „Казабланка“ и после осам деценија један од најомиљенијих биоскопских хитова који не силази са врхова листа најбољих филмова свих времена и зашто Холивуд већ деценијама није у стању да сними приближно добар филм као ремек-дело у ком су заблистали Хемфри Богарт и Ингрид Бергман – за „Орбиту културе“ открива теоретичар филма и филмски критичар Божидар Зечевић.
Због чега сматра да је извињење америчке Академије филмских уметности недавно упућено Индијанки која је пре пола века примила Оскара уместо Марлона Бранда – мешавина шминкерског бесмисла, глупости и непознавања историје, зашто сматра да је реч о травестији која се дешава у америчкој култури и држави већ неколико деценија – за Спутњик објашњава филмски редитељ Милутин Петровић.
Шта нам је после 30 година истраживања на изложби отвореној у Галерији науке и технике САНУ понудио Станко Костић, уметнички фотограф својом поставком „Народни неимари Србије – руком по мери“, о каквом споменику руци је реч и зашто верује да чувајући кућу и језик – ми чувамо себе, са Орбиту говори аутор изложбе Станко Костић.
Какве су тешкоће пратиле припрему пројектне документације неопходне за отпочињање реконструкције Старог сајмишта, места великог страдања које ће као обновљено здање постати меморијални центар и јавни изложбени простор, колико је ризично обнављати зграде које су остале изван радара надлежних пуних 70 година, како ће изгледати овај простор чија прва фаза обнове треба да буде завршена крајем године – питамо Александру Шевић, архитекту конзерватора, предводника тима Завода за заштиту споменика културе који ради на овом пројекту
Наш гост је и овогодишњи добитник награде „Кочићево перо“ за роман „Етапе ноћи“ која му је припала „ за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост лепоти Кочићеве мисли и речи“ – писац, директор Битеф театра и Битеф фестивала Милош Латиновић.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе, 24.09.2022.
 - Sputnik Србија
▶️ Ауторске емисије, ексклузивне интервјуе и анализе горућих питања у продукцији Спутњика пратите у рубрици „Подкаст“
28 Април, 19:00
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала