Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Поскупљују матурске екскурзије – ко се и колико „уграђује“

CC0 / Пиксабеј / Екскурзија
Екскурзија - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Ове јесени кућни буџет додатно ће оптеретити екскурзије које су скупље за чак 20 одсто него пре пандемије. Најскупље су матурске које у већини школа коштају најмање 40.000 динара. Истраживали смо како се формира цена екскурзија и могу ли оне бити јефтиније.
Нова школска година, стара брига за родитеље. Скупе екскурзије сваке јесени су тема о којој полемише читава јавност. На друштвеним мрежама многи родитељи жале се на цене једнодневних излета који достижу и 12.000 динара.
Вишедневно путовање по Италији, Шпанији и Француској за матуранте у Земунској гимназији кошта чак 66.500 динара, објављено је на сајту те установе.
„Када имате једно дете и то вам је тада можда више него што износи ваша плата, а кад имате двоје и више деце то је сада постала једна немогућа мисија за родитеље“, указује Гордана Племић из Удружења „Родитељ“.

Поскупљења између 15 и 20 одсто, колика је зарада агенција

И раније скупе матурске екскурзије ове године додатно су поскупеле у односу на период пре пандемије. У просеку између 15 и 20 одсто. А цене у агенцијама формирају се на основу тржишних услова.
Разлога је више, кажу у Јути – већа цена горива, хране, смештаја, угоститељских услуга, рада.
Сеничић указује и да су некада захтеви родитеља за смештај потпуно нерационални јер они, каже, траже да се деца смештају у хотеле одређених високих категорија, па је и већа цена целе екскурзије.
Наглашава и да агенције у оваквом виду туризма немају могућност за велику зараду – она се креће између пет и десет одсто. За разлику од комерцијалних аранжмана где је зарада од 10 до 17 одсто.
У Јути напомињу да би путовања могла бити јефтинија и за петину ако би били нижи порези и доприноси које агенције морају да плате.
„Уколико држава жели да на неки начин подстакне овај вид путовања јесте да се смање порези и доприноси на она давања која имамо по том основу а пре свега се односе на накнаде професорима за такозване дневнице наставника, где су порези и доприноси у старту негде око 58 одсто и накнада још 20 одсто ПДВ-а на исплату тих средстава тако да дођемо до неких скоро 90 процената од онога што се даје професорима као накнада“, наводи Александар Сеничић из Националне асоцијације туристичких агенција.

Колики је домет школа да утичу на цену

Осим дневнице професора, мора се платити и боравак лекара и водича. У Форуму београдских гимназија сагласни су да је цена висока, али напомињу - једини начин да школе реагују је да се екскурзија под таквим условима не реализује.
„Ако та јавна набавка пропадне, потребно је да прође опет још пар месеци до нове јавне набавке а матуранти су прилично лимитарани у погледу времена када могу да иду на екскурзију будући да се припремају за факултете. У пракси се ретко дешава да пропадне матурантска екскурзија, увек се пријави бар минималан број ученика који иде и они који немају средстава, нажалост, не иду“, каже Александар Марков из Форума београдских гимназија.
Додаје и да Форум нема ингеренције да преговара о цени, тако да о томе није ни разговарано на састанцима са представницима агенција или Министарства просвете. Предлоге за решење су, каже, давали.
„Они се односе пре свега на обнављање ових постојећих одмаралишта која постоје на нивоу Србије и да та одмаралишта буду под ингеренцијом Министарства просвете и да самим тим цена тих неких екскурзија у Србији буде нижа, ако је то икако могуће, јер осим матурантских, прилично су скупе и екскурзије за млађе разреде“, наводи Марков за РТС.

Родитељи имају начин да утичу, али...

У избору екскурзије родитељи учествују преко савета родитеља у школи након што се преко јавне набавке закључе понуде агенција. Гордана Племић наглашава да, ако је акценат на том дружењу и да деца буду заједно, сигурно постоји много других начина на који могу да реализују своја путовања.

„Нека се родитељи активирају и изналазе нове начине и нове могућности, то је њихово право, а не да се само жале и онда на крају подигну кредит и ми сваке године имамо исту причу“, додаје Племићева.

Правилником о организацији и остваривању екскурзије у средњој школи прописано је да се путовање може реализовати ако се пријави најмање 60 одсто ученика истог разреда.
Већина родитеља, ипак, жели да свом детету приушти дружење како не би било изопштено из друштва. Чак и кад је екскурзија скупља од породичног летовања.
Радијатор - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
СРБИЈА
Предложена мера за српске средњошколце због тешке енергетске ситуације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала