- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Револуционарни свемирски катапаулт: Лансира сателите у орбиту у секундама

CC0 / Pixabay / Звезде
Звезде - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
За иновативни лансирни систем осмишљен да катапултира терет у свемир брзинама од 8.000 километара на час одређен је још 71 милион долара. Систем „SpinLaunch“, који је Наса већ подржала, до сада је већ прикупио више од 150 милиона долара у сврху комерцијализације те технологије.
То би требало да буде први кинетички систем за лансирање терета у свемир способан да пошаље сателите у орбиту на јефтинији и чистији начин од конвенционалних ракета, преноси РТС.
Хиперсонични лансирни метод такође значи да ће сателити достизати Земљину орбиту у секундама. Када дођу до стратосфере, имаће мањи погонски систем на себи који ће их усмерити и довести до њихове коначне позиције у орбити.
SpinLaunch је већ изградио суборбитални акцелератор који је 33 метра висок и састоји се од челичне вакумске конструкције тешке хиљаду тона.
Суборбитални акцелератор успешно је тестиран прошле године, а дугорочно се планира да постане лансирни сателитски систем.
Систем не захтева никакав фундаментални напредак у развоју нових материјала и може да се изгради са постојећом технологијом, навео је директор компаније Џонатан Јани.
„Циљ система је да обезбеди јефтин и одржив приступ свемиру“, истиче Јани.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала