Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шеф Канцеларије Европске уније на КиМ: Крајње време да се спроведе одлука о Високим Дечанима

CC BY-SA 4.0 / IsmailGagica (cropped photo) / Манастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Шеф Канцеларије Европске уније на Косову и Метохији Томаш Суниог поручио је да је крајње време да привремене институције у Приштини спроведу одлуку суда о враћању земљишта манастиру Високи Дечани, преноси Албанијан пост.
Суниог је у интервјуу за албански портал истакао да је прошло више од шест година од пресуде Уставног суда у Приштини и скоро 10 година од одлуке Посебне коморе Врховног суда којом се потврђује власништво манастира над земљом у Дечанима.

"Сматрамо да је крајње време да косовске институције брзо и у потпуности спроведу пресуду Уставног суда о земљишту манастира Високи Дечани", рекао је чешки дипломата.

Он је додао да би спровођење одлуке показало посвећеност Приштине владавини права, једном од водећих принципа Европске уније и Европске конвенције о људским правима и да би допринело преко потребном дијалогу међу заједницама на КиМ.
Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Суниог је изјавио да ЕУ олакшава дијалог, али да је "процес у рукама две стране које одређују агенду, брзину, дубину и исход дискусије".
"ЕУ као посредник дијалога ради са обе стране на свеобухватној нормализацији односа, решавању отворених питања и очекујемо да стране брзо испуне своје обавезе у дијалогу с обзиром на директну везу између нормализације свеобухватних односа и конкретних перспектива за њихове тежње ка ЕУ", објаснио је Суниог уз напомену да пут ка Европској унији за две стране иде кроз дијалог који олакшава ЕУ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала