- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска би да укине право вета у Савету безбедности

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Турске рекао је да би Савет безбедности требало да буде проширен, а да „велика петорка“ више нема право вета.
Турска би волела да Савет безбедности УН буде „инклузивнији“ и да право вета сталних чланица највишег политичког органа светске организације буде елиминисано, изјавио је новинарима на шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу који се налази у Њујорку где присуствује 77. заседању Генералне скупштине УН.
Примедбе једног од најближих сарадника председника Реџепа Тајипа Ердогана одражавају дугорочну политику Анкаре, али такође су у складу и са недавним предлозима САД, преноси РТ.
Чавушоглу је нагласио да постоје многе формуле, односно предлози многих земаља на који би начин Савет безбедности могао да буде проширен, као и да би све државе света требало да на неки начин буду представљене у том телу.
„Критеријуми се могу одредити према броју становника, величини или географског положаја сваке земље. Али, с друге стране, треба укинути и право вета“, рекао је Чавушоглу.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган годинама је заступао став чији је слоган „Свет је већи од петорице“ - мислећи на пет сталних чланица СБ са правом вета, истакао је Чавушоглу и додао да о томе данас говоре и други светски лидери. Ердоган је о праву вета сталних чланица СБ говорио и током своје прошлогодишње афричке турнеје, када је овај аранжман који је настао на самом крају II светског рата назвао неправедним и застарелим, а сталне чланице СБ „шачицом земаља“ које доминирају светом.
Руски председник Владимир Путин одбацио је тада Ердоганове предлоге тврдећи да би укидање права вета значило смрт за УН и њихово претварање у немоћни дебатни клуб какво је својевремено било Друштво народа.
Сада, међутим, изгледа да су Ердоганове идеје, макар делимично наишле на подршку Вашингтона. Америчка изасланица на Ист риверу, Линда Томас Гринфилд назвала је принципе на којима функционише СБ „неодрживим и застарелим статус квоом“, док је амерички председник Џо Бајден у обраћању Генералној скупштини УН пре неколико дана предложио проширење СБ и ограничење права вета на, како је рекао, „ретке ванредне ситуације“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала