- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ураган Фиона погодио Канаду

© AP Photo / NOAAУраган
Ураган  - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Снажна олуја Фиона сручила се на источни део Канаде, а ветрови су имали ураганску снагу, јавља Ројтерс.
Амерички Национални центар за урагане (НХЦ) саопштио је да је центар олује Фиона, која се сада класификује као посттропски циклон, прешао преко Нове Шкотске, носећи са собом олујне ветрове и обилне кише.
Додаје се да је олуја делимично ослабила док је ишла ка северу. У 11 часова по локалном времену олуја је била на око 255 километара североисточно од Халифакса, а ветрови су достизали брзине и до 150 километара на час, пренео је НХЦ. Иако се очекује постепено слабљење олује наредних дана, извесно је да ће Фиона и даље имати снагу урагана до вечерас, додао је НХЦ.
Канадски премијер Џастин Трудо одложио је данашњи пут за Јапан, где би требало да присуствује сахрани убијеног бившег премијера Шинза Абеа, пошто треба да добије извештаје и подршку владиних агенција за ванредне ситуације, саопштила је портпаролка премијера Сесели Рој.
У покрајинама Нова Шкотска и Острво принца Едвард, где живи више од 150.000 људи, као и деловима Њуфаундленда, проглашено је упозорење на ураган.
Канадска метеоролошка служба раније је најавила Фиону као „историјски и екстреман догађај“.
„Ово ће дефинитивно бити један од најмоћнијих тропских циклона који ће погодити наш део земље“, рекао је тада Ијан Хабард, метеоролог из Канадског центра за урагане у Дартмуту.
„Како ће бити оцењен у историјским уџбеницима одредићемо након догађаја, али сигурни смо да ће то бити историјски и екстреман догађај за исток Канаде“, навео је метеоролог Боб Робишо који је Фиону оценио "великим" ураганом.
Пошто је накратко поновно сврстао Фиону у 4. категорију на лествици која има пет степени, Национални центар за урагане у Сједињеним Државама, у свом последњем извештају вратио је ураган у трећу категорију, с ударима ветра јачим од 200 километара на час.

„Иако ће постепено слабити, Фиона ће бити снажан циклон током свог проласка кроз Канаду“, наводи Национални центар.

Власти источне Канаде издале су упозорење због могућег нестанка струје, позивајући све становнике да остану код куће и са залихама хране довољним за најмање 72 сата.
Премијер Канаде Џастин Трудо позвао је све на опрез.

„Олуја ће стићи на копно на атлантској обали Канаде и снажно ударити на читаву регију, па и на неке делове на истоку Квебека“, упозорио је Трудо.

Фиона је однела четири живота у Порторику, једна особа изгубила је живот у Гвадалупи и две у Доминиканској Републици.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала