- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бивши Реганов саветник објаснио зашто САД не смеју да помажу Зеленском у идеји да нападне Крим

© Sputnik / Макс Ветров / Уђи у базу фотографијаРуске заставе у Симферопољу
Руске заставе у Симферопољу - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не смеју да пристају, нити на било који начин да доприносе реализацији идеје председника Украјине Владимира Зеленског да одузме Крим Русији, јер то не желе житељи полуострва, сматра Дуг Бендоу, бивши специјални помоћник некадашњег америчког председника Роналда Регана.
„Житељима Крима се не треба обраћати као да су ратни трофеј који прелази из руке у руку. Западне земље критикују владе које се жестоко супротстављају отцепљењу – сетите се агресивног рата НАТО-а против Србије због Косова - и не смеју да одобре украјинску војну кампању за повратак Крима“, навео је Бендоу у колумни за лист „Американ конзерватив“.
Он је нагласио да без народне подршке Кијев не може да оправда уништавање Крима и подсетио да је апсолутна већина житеља полуострва заиста подржала излазак региона из састава Украјине и његов улазак у састав Русије.
„Запад нема никакве доказе да би становништво Крима желело да промени свој садашњи положај“, оценио је Бендоу и додао да намере Зеленског воде ка озбиљној ескалацији ситуације.
Покушаји инвазије на полуострво довели би регион до тоталног сукоба, оценио је Бендоу и додао да би то створило ризик да се у војна дејства укључе и западне земље.
Према његовим речима, САД и њихови савезници су много пута указивали на то да Кијев треба да утврђује жељене резултате сукоба у Украјини, али нико на Западу није дужан да непосредно подржава идеје које изговара Зеленски.
„Вашингтон жели независност Украјине, а не да повлађује жељама владе Зеленског. Он може да тражи шта год хоће. Ко зна, можда ће следећи пут затражити материјално-техничке ресурсе неопходне за освајање Москве и распад Руске Федерације, али САД нису у обавези да подржавају такав план“, навео је Бендоу.
Он је додао да је Запад дужан да тежи решавању ситуације у Украјини, али да у та дејства не сме да буде укључена кампања за повратак Крима.
Карта Русије са Кримом - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
РУСИЈА
Песков: Крим је део Русије, одговорићемо на сваки напад на полуострво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала