- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Грађани Рековца спречавају истраживање литијума

Пратите нас
Представници компаније „Балкан истраживања доо“ нису успели у намери да разговором убеде један број грађана Рековца да уклоне блокаду локације на којој компанија жели да обави истраживање евентуалног лежишта литијума.
Мештани већ две недеље блокирају прилаз парцели на путу Сибница-Калудра, која је у власништву компаније, како би онемогућили планирана геолошка истраживања на овом подручју.
Према речима директора „Балкан истраживања доо“ Дејана Јовановића, проблем је „недовољна информисаност грађана о истраживањима“ која су, како каже, „у складу са ригорозним законским процедурама“.
„Наша компанија спроводи истраживања на територији општине Рековац од 2017. године. Генерално истражно бушење смо обавили 2020. године, након чега смо извештавали ресорно министарство и надлежне институције о резултатима геолошких истраживања, а након тога смо се бавили лабораторијским анализама“, изјавио је Јовановић за Танјуг.
Нагласио је да компанија послује у складу са Законом о рударству и геолошким истраживањима.
„Уз све дозволе које поседујемо, нама је онемогућено да приступимо парцели која је у нашем власништву. Ми имамо веома добру сарадњу са општином Рековац, а одржали смо неколико састанака у општини, на који су, поред органа локалне самоуправе позвани и представници локалних месних заједница“, рекао је Јовановић.
Напоменуо је да су на тим састанцима учествовали професори Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, који су детаљно објашњавали локалним представницима методе и начине истраживања.
„Они су тиме отклонили сваку недоумицу у погледу опасности самих геолошких истраживања. Грађани треба да знају да се геолошка истраживања спроводе како бисмо одредили детаљан састав земљине коре и да би се утврдило да ли уопште постоји индиција за формирање лежишта минералних сировина на овом подручју и не представљају никакву опасност за мештане“, објаснио је Јовановић.
Он је у непосредном разговору са мештанима још једном покушао да им објасни процедуре истраживања, али није успео у томе.
Представница за медије компаније „Балкан истраживања доо“ Маја Јовановић рекла је да је много важно да јавност буде упозната са сваким сегментом ових истраживања и да се мештанима и целокупној јавности укаже да се не ради о копању литијума, већ искључиво о истраживању за које компанија поседује све прописане дозволе Министарства рударства и енергетике, Завода за заштиту животне средине и Завода за заштиту споменика културе Републике Србије.
Окупљени мештани околних села са територије Рековца, који више од десет дана даноноћно дежурају на блокади парцеле нису желели да омогуће прилази.
Рековчанин Предраг Марковић, који се бави производњом јабука, тврди да мештани страхују од евентуалног будућег ископавања литијума у њиховом крају и због тога не желе никаква геолошка истраживања.
„Постоји неколико разлога зашто се противимо овим истраживањима. Први је тај да је јасно колико су опасна за пољопривредну производњу, јер овде се становништво искључиво бави пољопривредом. Уколико би се отворио рудник, то би био крај живота за све људе овде. Људи овде немају много избора, морају да спрече и истраживања и евентуално отварање рудника касније“, навео је Марковић.
Додао је да су се он и његови суграђани обратили пољопривредном инспектору који је био на локацији и направио записник и најавио да ће обратити и рударском инспектору.
„Ми покушавамо свим средствима да спречимо отварање истражне бушотине, имамо подршку свих мештана Левча, што не можемо рећи и за општину Рековац али надамо се да ћемо истрајати у овој нашој борби“, рекао је Марковић.
Он је био изричит да ће блокада бити настављена, без обзира на сва уверавања из Балкан истраживања да истражне радње нису опасне и да компанија има све дозволе за тај посао.
Окупљени грађани Левча су поручили да су они и компанија на супротстављеним странама и да не верују у потребу за дискусијом са компанијом, пренео је Танјуг.
Машине и багери на ископинама - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Аустралијска компанија тражи литијум на седам локација у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала