Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министар Селаковић објаснио суштину плана консултација са Русијом који је потписао у Њујорку

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICНикола Селаковић
Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
Пратите нас
План консултација са МСП Русије потписује се од 1996. године, реч је о техничкој ствари и нема као тему консултације безбедносне политике, изјавио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
"Реч је о консултацијама о билатералним односима и мултилатералним консултацијама. Консултујемо се са свима, чак и са онима са којима су наши ставови потпуно супротни", изјавио је Селаковић коментаришући споразум који су Србија и Русија потписали на маргинама заседања УН у Њујорку.
Селаковић је изјавио је да је заједно са председником Србије Александром Вучићем на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку обавио на стотине разговора са страним државницима и дипломатама, и да су главне теме свих сусрета биле су одбрана државних и националних интереса Србије.
Он је рекао да је рекао да је ово за Србију најинтензивнија година што се тиче дипломатских активности у последњих неколико година, те да је само он у Њујорку имао 95 сусрета са министрима спољних послова и разним другим дипломатама, и да је потписао 13 споразума о сарадњи и протокола.
Селаковић је као састанке од посебне важности истакао оне које је председник Вучић имао са Џејкобом Саливеном, саветником за националну безбедност председника САД и другим америчким званичницима.
Истакао је да су главне теме тих сусрета били билатерални односи, енергетика, енергетска диверсификација и да се разговарало о градњи соларних паркова, ветрогенератора, изградњи Ђердапа 3 кроји могу да граде само САД, интерконектора са Бугарском и Северно Македонијом.
Он је навео и да су са Бразилом, Колумбијом и Сенегалом потписана по два споразума, а како је истакао, главне теме свих сусрета биле су одбрана државних и националних интереса Србије.
Одговарајући на питање новинара у вези са референдумима који се тренутно одржавају у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области Селаковић је рекао да Србија не може да прихвати резултате референдума у украјинским регионима јер би то, како је оценио, било потпуно супротно нашим државним и националним интересима.
"Са једне стране, Србија је принципијелно посвећена принципима и правилима међународног јавног права, Повељи Уједињених нација, а са друге стране то би било потпуно супротно нашој политици очувања територијалног интегритета и суверенитета и посвећености принципу неповредивости граница", рекао је Селаковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала