Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Такозване косовске безбедносне снаге упале на север КиМ под пуним наоружањем

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници косовских безбедносних снага
Припадници косовских безбедносних снага - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
Пратите нас
Упад припадника такозваних Kосовских безбедносних снага на север Kосова и Метохије под пуним наоружањем, до ког је дошло јуче у општини Зубин Поток, противно је свим потписаним споразумима и договорима и директна је претња српском народу на северу покрајине, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
„Реч је о директном кршењу договора из 2013. године са генералним секретаром НАТО, по ком припадници било које војне формације која долази из Приштине немају право да бораве на северу KиМ без дуплог одобрења - команданта KФОР-а и четири српска градoначелника са севера, који такво одобрење нису дали. Због тога за јучерашњи упад такозваних Kосовских безбедносних снага не постоји ни један једини основ нити оправдање, већ је нови у низу потеза који Аљбин Kурти повлачи у циљу изазивања тензија, сукоба и дестабилизaције прилика на терену“, наводи се у саопштењу Петковића.
Питање је, како каже, да ли је неко и ко прећутно дозволио Kуртију да у дело спроводи своје опасне намере и због тога је неопходно да се KФОР и међународне мисије које делују на KиМ јасно и недвосмислено определе према оваквом драматичном кршењу споразума и једностраним и опасним потезима.
„Нема сумње да овакви милитантни потези које повлачи Аљбин Kурти представљају наставак његове ратнохушкачке политике којој је циљ тиха, али насилна окупација севера KиМ, јер је Kурти свестан да на други начин не може да натера Србе да га икада прихвате. Томе служи и градња илегалних база специјалних јединица на северу KиМ, као и учестали упади Росу у српске средине од Штрпца до Лепосавића. Срби са Kосова и Метохије дубоко су узнемирени оваквим претњама и звецкањем оружњем, али и одлучни да не наседају на провокације, јер знају да су уз њих држава Србија и председник Александар Вучић“, закључио је Петковић.
Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
СРБИЈА
Петковић: Срби на КиМ осећају Куртијеву политику претњи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала